top of page
Search

Väärtuste hinnasilt...

Töö Tõrva vallavolikogus on käima läinud ka möödas ka teine koosolek. Siit saab lugeda minu nägemust toimunust. Punkt 12 annab selgitust selle postituse pealkirja kohta.

Kokkuvõte päevakorra alusel.

1. Vallavanema valimine

Vallavanema kandidaatidena seati üles Maido Ruusmann ja Ülle Juht.

Pöördusin härra Ruusmani poole murega.

"Mul on üks pikem küsimus, loodan, et sobib. Mul on mure, olen volikogu noorim liige kuid äärmiselt nördinud selles, kuidas esimesel koosolekul volikogu oma tööga alustas. Valitud volikogu esimehe käitumine oli väga ebaviisakas ja tekitas minul kui noores inimeses, kes ei ole Tõrvat jätnud pettumust, et miks panustada. Olen ehk sinisilmne, kuid arvasin, et hoolimata koalitsioonist ja opositsioonist saame teha konstruktiivselt sõbralikku koostööd, oleme ju kõik rahvalt mandaadi saanud ja tekkinud opostsiooni saadikutele on hääle andnud pea 50% valimistel osalenud inimestest. Kuidas näeb härra Ruusmann koalitsiooni ja opositsiooni vahelist koostööd?"

Vastuse tsiteerin Lõuna-Eesti Postimehest «Julgustan, et esimese volikogu istungi baasil ei tasu teha järeldusi kogu volikogu edasise töö kohta. Konstruktiivse koostöö alus on kõigi osapoolte soov teha koostööd. Ei maksa mõelda end ohvriks ja ei maksa olla ka üleolev. Peab olema mõlema osapoole valmisolek ja tahe,» ütles Ruusmann.

Mina paraku tunnen end ikkagi ohvrina ja nina on minu silmis püsti just Ruusamanil. Selgitan põhjuseid järgnevate punktide all. Ja olles opositsioonis siis eeldan, et minult küsitakse enne nõu, jah sellega ei pea arvestama, aga küsida võiks ikkagi, sest olen ikkagi ju opositsioon ja ei saa enda nina võimumängude juurde toppida.


2. Vallavalitsuse liikmete arvu ja vallavalitsuse struktuuri kinnitamine

Vallavanemaks valiti ootuspäraselt Ruusmann, andsin oma hääle Ülle Juhile, juba seepärast, et vallajuhil võiks kõrgharidus olla.


3. Vallavalitsuse isikulise koosseisu kinnitamine

Vallavalitsuse liikmeteks tehti ettepanek määrata Aivar Uibu, Helen Elias, Maie Appo ja Tõnu Jaansalu. Kaks neist asevallavanemad ja kaks valituse liikmed. Seda kes mis ameti saab ei selgitatud. Seejäel hakkasid pakutud inimesed end tutvustama ja sai küsimusi esitada.

Küsisin protseduurilise küsimuse, et kuidas ma saan küsida, kui ma ei tea, mis kohale keegi määratud on. Seepeale tõusis valitud vallavanem ja lausus pigem nöökival toonil "Jah Romet, sa oled ju volikogu noorim liige ja sulle peab neid asju selgitama" ja tutvustas mis ametikohale on mõeldud härra Uibu, teiste kohta ei sõnakestki. Seejärel tutvustas end Helen Elias, kelle tutvustuse järgselt ja enne küsimusi ootasin taaskord vallavanema selgitust aga seda ei tulnud seega küsisin eeldades külajuttude põhjal Eliaselt kultuuri ja haridusvaldkonda puudutava küsimuse. Soovisin teada Heleni pädevust neis valdkondades, sest oman ise kõrgharidust kultuuris, kevadel loodetavasti hariduses ja kogemust noorsootöös ja tean kui keerulised valdkonnad need on, et kuidas Helen end võimalikult kiirelt asjadega kurssi viib.

Küsimuse esitamise ajal aga vaatas minu poole volikogu saadik Indrek Valner ja naeris selle peale, seda võtan solvanguna ja ootan vabandust.

Helen Elias vastas küsimusele ära, olen ootusärev ja jään tema tegusid ootama ja loodan, et noore inimesena ja poliitvõõra inimesena seisab kaasamise ja eduka arengu eest.


4. Volikogu alatiste komisjonide moodustamine

Kuigi meie valimisliidu arvates võiksid komisjonid olla teistsugused, siis muutust ei õnnestunud sisse viia ja hakkasime valima järgnevate komisjonide esimehi ja aseesimehi.


5. Sotsiaalkomisjoni esimehe ja aseesimehe valimine

Kandidaadid Tiiu Vips ja Heli Holm, andsin hääle Heli Holmile, küsimusi ei küsinud.

6. Majandus-eelarve komisjoni esimehe ja aseesimehe valimine

Kandidaadid Eero Viisu, Tarmo Tamm ja Virgo Kosemets. Andsin hääle Tarmo Tammele, küsimusi ei küsinud.

7. Planeeringu-vallavara komisjoni esimehe ja aseesimehe valimine

Kandidaadid Hardo Lust ja Virgo Kosemets, andsin hääle Virgo Kosemetsale, küsimusi ei küsinud.

8. Haridus- ja kultuurikomisjoni esimehe ja aseesimehe valimine

Kandidaadid Indrek Valner, Ülle Juht ja Arnold Looga. Palusin Valneril enda ees naermise pärast vabandada ja küsisin, kuidas tagada komisjonis kus kaks nii suurt valdkonda valdkondade võrdne hääl. Vastuseks sain haridusspetsialisti kaasamise. Hääle andsin Ülle Juhile.

9. Noorsootöökomisjoni esimehe ja aseesimehe valimine

Kandidaadid Giia Timpson ja mina, küsimusi ei küsinud, kuid vastasin hulgalistele küsimustele. Hääle andsin endale.


Komisjonide esimeesteks said kõik esimesena mainitud nimed ja aseesimeesteks teisena mainitud nimed. Seega olen noorootöö komisjoni aseesimees.


10. Volikogu liikmete ja volikogu komisjonide liikmete tasustamise kord

Volikogu liikmetele makstakse hüvitist 150€ ja komisjonide esimeestele 50€ kuus. Mina olen otsustanud enda 150€ st poole igal kuul annetada.


11. Volikogu esimehele töötasu ja hüvituse määramine

Volikogu esimehe töötasu oli küll väiksem, kui varasemalt aga siiski selle volikogu esimehe kohta liiga suur, 1200€, 335€ sõitu kompensatsiooni ja 50€ telefoni kompensatsiooni.


12. Volikogu aseesimeestele hüvituse määramine

Punkt mis ajas mind vihale. Volikogu esimesele aseesimehele Kalle Visterile otsustati määrata igakuiseks hüvitiseks 635€ ja teisele aseesimehele Tiiu Vipsile 520€. Karl Kirt tegi ettepaneku 2€ ja 1€.

Ajuvaba, näiteks Tõrva Gümnaasium huvijuht saab 800€ bruto palka.

Küsiti selle kohta palju küsimusi, eelkõige MIKS? Covidi tõttu on palju tööd, lubage naerda.

Küsisin, kas Kalle Visteri ja Tiiu Vipsi südametunnistus lubab sellise hüvitise vastu võtta, arvestades Tõrva valla keskmisi palkasid. Mõlemad ütlesid JAH.

Seega Isamaa ja Kalle Visteri koalitsiooni minemise hind on 635 € kuus, see pole veel kõik, ta saab ka 335€ sõidukompensatsiooni ja 50€ kõnede hüvitust.

Minu väärtuste hinnasilt küll niivõrd väike ei ole. Aga ahnus on maailmas piiritu!

See punkt otsustas ka selle, et olengi sinisilmine ja koostöö koalitsiooni ja opositsiooni vahel ei ole võimalik.

Lõuna-Eesti Postimehe fotograaf Arvo Meeks tabas mind mingil hetkel volikogus üsna vihasena, aga selliseks mind antud punkt ka muutis.




13. Hüvitise maksmine seoses volituste lõppemisega vallavanemale ja palgalistele

valitsuse liikmetele

See punkt oli segadust täis, Aivar Uibu tegelikult hääletas endale hüvitise maksmise poolt aga siis tehti ruttu uuesti hääletus ja ta taandas ennast. Lollimängimine. Korruptsioon oli juba toimunud.


14. Vallavanemale töötasu ja hüvituse määramine

Vallavanemale määrati töötasuks uskumatu 4100€, meie kõrval olevas suuremas Valga vallas saab vallavanem 3300€. Ajuvaba. Olin sellele vastu.


15. Palgaliste vallavalitsuse liikmete ametisse nimetamine ja töötasu ning hüvituse

määramine

Nüüd siis nimetati kes mis positsioonile saab. Inimlikult oleks selle mitteametlikult võinud enne teha. Jäin erapooletuks, sest kõigi nimetatud isikute poolt ma ei olnud. Küll aga hea meel, et näiteks Maire Appo jätkab.


16. Esindajate ja asendajate nimetamine Valgamaa Omavalitsuste Liidu üldkoosolekule

Dokumendi sisu loeti ette, asendajate asendajate lugemisel volikogu esimees soperdas ja punkt 12 oli mind nii vihale ajanud, et ma ei hääletanud.


17. Valga maakonna arengustrateegia tegevuskava aastateks 2019-2023 heakskiitmine

Olin äritatud ja jätsin ka siin hääle andmata.


Selline see teine koosolek sai! Järgmine koosolek 16. detsember.

926 views2 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page