top of page
Search

Veebruari volikogu 2023


Erinevatel põhjustel on ootaele jäänud minu detsembrikuu volikogu arueanne ja aasta kokkuvõte. Küll jõuab aeg ka nendeni, kuid alustan uut aastat ja esimene istung oli meil seekord veebruaris. Arutelul oli mitmeid punkte ja põnevust tekitas näiteks valla eelarve aga ka teised teemad.

Kõigest täpsemalt juba päevakorra alusel.


1. Vallavanema informatsioon

Ettekandja: vallavanem Maido Ruusmann

Täpsema ülevaate saav volikogu protokollist. Mina keskendun eelkõige enda ja valimisliidu Ühtne Kogukond esitatud küsimustele. Vallas on elanikke 5924.

Küsisin valle noorte ja laste ujumise kohta, nimelt olevat lubatud ujumist lasteaedadele ja segane on koolide võimalus ujula kasutamiseks, kuid minu hinnangul on õpilased ühed olulisemad, kelle jaoks oleme ujula ehitanud.

Selgus, et probleemid on tekkinud valest kommunikatsioonist. Valla haridusasutustele mõeldud ujumisajad on fikseeritud rendilepingus, mille kohaselt on valla haridusasutustele mõeldud ujumisajad argipäeviti 9.30 -14.30, milles tuleb koolidel omavahel ujumise ajad kokku leppida. Lasteaedade võimalused on seotud kokkulepetega lasteaia juhtkonna ja ujula operaatori vahel.

Tõrva Gümnaasiumis tekkis probleem ujumise nn ära võtmise osas sellest, et ujumine planeeriti tunniplaanis esimeseks tunniks, mis on kell 8.00.

Vallavalitsus koordineerib erinevate valla koolide soove ujula kasutamiseks.

Karl küsis, kuidas korraldatakse koolitoit, sest Tõrva Gümnaasiumi praegune toitlustaja on teatanud teenuse pakkumise lõpetamisest.

Plaani järgselt soovitakse valla ja koolina ise toitlustamine üle võtta ja mitte korraldada avalikku hanget.

Keskerakonna saadik Ülle Juht küsis kuidas läks valla kultuuripreemiate esitamine.

Esitati kindlasti neli, kuid võibolla rohkem, sellest räägitakse järgmisest kultuuri- ja hariduskomisjonis.


2. Tõrva valla 2023.a. eelarve II lugemine

Ettekandja: finantsjuht Maire Appo

Kaasettekandja: majandus-eelarve komisjoni esimees Eero Viisu

Kahtlemata on Maire Appo teinud tublit tööd, et eelarve tasakaalu saada ja seetõttu oli vaja kulusid kärpida umbes 200 tuhat.

Meie esitasime mõningad ettepanekud, näiteks, et tuleks suurendada Kirik-Kammersaali toetust, mis on viimastel aastatel muutumatu püsinud. Meie esitatud ettepanek leidis ka vallavalituse poolset toetust. Esitasime küsimuse ka selle kohta, mis saab eelarvest siis, kui paneeritavaid haridusvaldkonna muudatused ellu ei viida. Maire Appo võttis välja muutuse ja kui muutusi ellu ei viidaks, siis vajaksime juurde 56483€, mis eelkõige tuleneb õpetaja töötasust.

Lisaks soovisime suunata investeeringute realt raha ümber Riiska rannaala investeeringuteks, mida soovitati küsida kaasavast eelarvest, mis ei ole meie hinnangul õige, sest kui reklaamime end, kui suvituslinn, peaksime hoolt kandma randade eest.

Oluline punkt oli aga EKRE fraktsiooni poolt esitatud ettepanek volikogu aseesimeestele mõeldud tasu ära kaotamise osas ja volikogu liikmete tasu vähendamise osas.

Loomulikult taoline ettepanek läbi ei läinud, mina küll hääletasin selle poolt.


3. Tõrva valla 2023.a. eelarve vastuvõtmine

Ettekandja: finantsjuht Maire Appo

Kaasettekandja: majandus-eelarve komisjoni esimees Eero Viisu

Eelarve seis on tulud 10,6 miljonit ja kulud 9, 5 miljonit. Vahe 641tuhat.

Investeerimistegevusteks on planeeritud 1,4 miljonit, mis peaks olema piisav.

Kahtlemata on eelarve koostamisel nähtud vaeva ja kokku on saadud kindel eelarve, kuid kindlasti vajaksid edaspidi ülevaatamist valitsemiskulud, mis seotud eelmise punkti lõpus välja toodud.

Hoolimata tublist tööst eelarve koostamisel, hääletasin eelarve vastu, sest eelarves on planeeritud haridusmuutuste kulud, kuid need ei ole planeeritud kujul vastu võetud.



4. Laenu tagamine

Ettekandja: vallavanem Maido Ruusmann

Eesmärk on tagada laen 700 000 Tõrva Tervisekeskuse AS Tartu tn 4 hoone rekonstrueerimiseks. Tegemist on valla tütarettevõttega ja seetõttu tähendab, et vald garanteerib laenu. Ehitus viiakse läbi Euroopa liidu poolse toetusega, ettevõtte enda laenuga, mida peab vald garanteerima, sest tegu on valla tütarettevõttega ja kolmas on valla poolt võetav laen.

Ei osanud selle teema kohta sõna võtta ja hääletasin poolt.


5. Audiitori määramine

Ettekandja: finantsjuht Maire Appo

Vald viis läbi audiitori hanke. Vastavat hanget saab teha miinimum kaheks aastaks ja nii on seni olnud, nüüd tehti hange kolmele aastale. Hange tehti valla kogu konsolideerimisgrupile.

Pakkumised võeti kolmelt pakkujalt, auditi hakkab läbi viima AMC Audit OÜ, kes teeb auditi kolm aastat, kolmele asutusele ja summa on 19200€.

Hääletasin selle poolt.


6. Tõrva valla huvihariduse ja huvitegevuse kava 2023 kinnitamine

Ettekandja: abivallavanem Helen Elias

Kaasettekandja: noorsootöökomisjoni esimees Giia Timpson

Kava on sarnane eelmistele aastatele. Jagamisele läks 106 tuhat eurot.

Eelmise aasta lõpus uuendati ka huvitegevuse toetuse taotlemise korda.

Taotlusi hindas kokku kutsutud komisjon, uurisin, kes kuulusid komisjoni, sinna kuulusid Marilin Hindre, Tiina Neumann, Giia Timpson, Helen Elias, Annelore Hirchson, komisjoni koosseis tuleneb vastu võetud korrast.

Olles huviharidusel kätt pulsil hoidja, siis hääletasin kava poolt, sellest saab toetust ka Tõrva Noorteteater Hingevärvid.


7. Detailplaneeringu menetluse lõpetamine Valga 51a detailplaneeringu Järve puhkeala

osas

Ettekandja: keskkonnaspetsialist Terje Tomson

Vastav planeering algatati aastalt 2010. Volikogu eelnevalt kehtestatud korras on vastav kinnistu jäänud planeerinu alast välja, kuna asjasse puutuv inimene on esitanud taotluse vastav menetlus lõpetada, siis on see mõistlik nii teha.

Hääletasin poolt.


8. Jaoskonnakomisjonide moodustamine

Ettekandja: vallasekretär Signe Kiin

Esitasime omapoolsed ettepanekud jaoskonnakomisjonidesse ja need võeti vastu. Seega olin jaoskonnakomisjonide moodustamise poolt. Meiepoolsed ettepanekud olid:

Jaoskond nr 1 – Sirli Pippar;

Jaoskond nr 2 – Triin Jaansalu-Kuum;

Jaoskond nr 4 – Liisi Lust


9. Rahvakohtunikukandidaatide valimine

Ettekandja: vallasekretär Signe Kiin

Kohtult on tulnud vallale kiri, et määrata neli rahvakohtuniku kandidaati. Avalikule üleskutsele vastas kolm kandidaati. Kuna üks liige oli puudu, siis esitasin enda kandidaadi.

Valimiseks tuli läbi viia salajane hääletus, kus sai anda hääl nelja kandidaadi poolt.

Hääletasin kõigi nelja poolt.


10. Volituste andmine lepingu sõlmimiseks

Ettekandja: vallavanem Maido Ruusmann

Vallavanema vend Janno Ruusmann soovib osta kinnistu uuel Vanamõisa elamumaade alal ja seetõttu on vaja anda volitused vastava lepingu sõlmimiseks abivallavanemale, kuna vallavanem ei saa ise sellist lepingut vastavalt korruptsioonivastasele seadusele sõlmida.

Hääletasin poolt.


11. Määruse kehtetuks tunnistamine

Ettekandja: volikogu liige Karl Kirt

Esitasime eelmises volikogus ettepaneku tunnistada kehtetuks vallavalituse määrus, nimelt haridus ja noorsootöö valdkonna arengukava vastuoludega.

Olin eelnõu poolt. Kahjuks ettepanek läbi ei läinud ja seetõttu rikutakse vastu võetud eelnõud seadust ja volikogul puudub selgus, kuidas arengukavaga edasi minnakse.


Volikogu liikme tasust pool annetan MTÜ'le Igale Lapsele Pere.

44 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page