top of page
Search

Oktoobrikuu volikogu

Kuu on taas möödunud ja toimus oktoobrikuu volikogu. Võrreldes septembriga on päevakord igavam, kuid olulisi punkte oli kõne all siiski. Olulisi küsimusi sai tõstatatud ka vallavanema informatsiooni all küsimusi esitades.

Karl andis meie poolt koosoleku alguses üle ettepaneku liiklusohutuse korraldamise osas Kaarlimäe ja Tikste piirkonnas Tõrva linnas.


1. Vallavanema informatsioon

Ettekandja: vallavanem Maido Ruusmann


Sünde 4, surmasid 13. Saabus 33, lahkus 13. Vallas elab 1. okt seisuga 5956 inimest.

Käimas on Kaarsilla laudise remont, et anda paar aastat silla kasutamiseks juurde.

Vanamõisa elamupiirkonna vajalike kommunikatsioonide osas on käimas ekspertiis ja peagi on võimalik krunte võõrandama hakata.

Tõrva Kõrtsihoones lõpetas tegevuse Musta Kõutsi Kõrts, viidi läbi hange uue üürilise leidmiseks, kelleks osutus RM Food, kelle taga peitub Randel Malm, kelle plaan on rajada sinna Itaalia stiilis restoran.

Valla kodulehele lisanduvad erinevad moodulid, nagu juba praegu on turismimoodul.

Lõppenud on tervisekeskuse renoveerimise hange, saadi 4 pakkumist ja algavad edasised läbirääkimised, et hinda allapoole saada. Hoone on vaja renoveerida 2023. aasta lõpuks.

Esitasin küsimuse Lauri Drubinši rolli osas Tõrva vallas.

Vastuses sain, et tegemist on koosseisuvälise kultuurispetsialistiga, kes töötab käsunduslepingu alusel.


2. Tõrva valla arengukava 2020-2026 ja eelarvestrateegia 2022-2026 II

lugemine, vastuvõtmine

Ettekandjad: arendusspetsialist Mariell Viinalass, finantsjuht Maire Appo, kaasettekandja: majandus-eelarve komisjoni esimees Eero Viisu (kes puudus koosolekult)

Arengukavale ja eelarvestrateegiale esitati ettepanekuid nelja esitaja poolt, mis käisid läbi ka avalikult arutelult. Viidi sisse ka muudatused, mis tulid haridus ja noortevaldkonna arengukavast, mis eelmisel volikogu koosolekul vastu võeti.

Sisulist ülevaadet arengukava ja eelarvestrateegia olemuse kohta saab lugeda eelmisest aruandest.

Tiiu Vipsi soovis, et hääletaksime kõiki ettepanekuid, eelkõige seoses Tiiu Vipsi esitatud ettepanekuga. Lõpuks sai sellega palju nalja, sest keegi ei saanud aru, mida ja kuidas on vaja hääletada. Seejärel hääletasime neid ettepanekuid, mida volikogu liikmed soovisid.

Eelarvestrateegia muutmiseks tuli ettepanekudi 3 osapoolelt. Vaatasime ettepanekud läbi, käis arutelu Mulgimaa arenduskeskuse üle, mida arutame uuel volikogul. Hääletasime neid punkte mille osas volikogu liikmed hääletust soovisid.

Hääletasin: VASTU


3. Kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamine

Ettekandja: keskkonnaspetsialist Terje Tomson, kaasettekandja: planeeringu-vallavara komisjoni esimees Hardo Lust (kes puudus koosolekult)

Tõrva valda soovib ettevõte Evecon rajada tuulikupargi. Selleks tuleb algatada kohaliku omavalituse eriplaneering, et leida tuulepargi rajamiseks sobivaim asukoht. Seega leitakse planeeringualat sobivad asukohad, eelkõige asuvad need Holdre küla ümbruses, kokku haldab planeerinuala suurus 116 ruutkilomeetrit. Tuuleparkide rajamiseks sobivaid alasid ei ole määratud kehtivates dokumentides raamistatud. Edasise protsessiga tegleb eelmainitu ettevõte, kes kannab ka kulud.

Positiivne on, et taastuvenergiaga soovitakse tegeleda, loodame, et ettevõtte tulemused on viljakandvad ja Tõrva vald saab tuulikutest tulevikus kasu.

Karl küsis kas ja mis kulud on menetlemise algatusel vallale. Vallale jääb menetlemine, uuringute ja toimingute kulud tasub arendaja.

Kas võiks temaatikat laiemalt vaadata. Kuna arendaja on välja valinud konkreetse ala, siis ei saa sundida üht arendajat vastavasisulisi uuringuid läbi viima. Laiemaks kasutuseks oleks vaja arendajaid juurde.

Tarmo küsis maa-ala suuruse kohta, kas reaalne maa suurus on vallale teada. Maa suurus selgub uuringute tulemusel ja ettevõtte soovidele tuginedes.

Kuidas planeeritu maakonna arenguga kokku läheb, vastati, et ilmselt ei olegi maakondlikul tasandil seda planeeritud.

Hääletasin POOLT.


4. Vallavara tasuta võõrandamine

Ettekandja: vallavanem Maido Ruusmann

Magnus Kirdile lubati MM hõbe võitmise eest krunti Tõrva linnas. Kuna krundid on kohe jõudmas katastrisse ja saavad kinnitatud, siis tuli vastu võtta otsus krundi võõrandamise osas Magnus Kirdile.

Hääletasin POOLT


5. Vallavara otsustuskorras võõrandamine

Ettekandja: maakorraldusspetsialist Arvo Kargu, kaasettekandja: planeeringu-vallavara komisjoni esimees Hardo Lust (kes puudus koosolekult)

Tartu tänaval ja Vanamõisa elamupiirkonnas on krunt, mis avalikule võõrandamisele saatmiseks on ebasobilik, selle vastu tunnevad huvi Enn Engelbrecht ja Veronika Mai, kes on nimetatud maad siiani hooldanud. Volikogu andis oma otsusega nõusoleku neile inimestele maatükk võõrandada hinnaga 5 €/m2.

Hääletasin POOLT.


6. Loa andmine kinnisasja omandamiseks

Ettekandja: maakorraldusspetsialist Arvo Kargu

Redoks Invest OÜ soovib võõrandada kaks krunti Tõrva valla, Kungi külas. Kui juriidiline isik soovitab võõrandada põllu või metsamaad aga ei ole viimasel kolmel aastal tegutsenud vastavates valdkondades, peab selleks loa andma volikogu. Volikogu saab anda sellise loa juhul kui sellega ei kahjustata avalikku huvi ja see võõrandamise tulemus ei takista vallal enda ülesandeid täita.

Karl andis märku, et ettevõttel on maksuvõlg ja deklaratsioonid on esitamata.

Vald ei saa kontrollida, millega ettevõte maa-alal tegutsema hakkab ja seetõttu on otsuse langetamine keeruline, volikogu ei saa otsuse langetamisel toetuda maksuvõlale ja nõuda täiendavaid selgitusi.

Ettepanek on lükata hääletus edasi, et saada ettevõttelt selgitust plaanide osas maa-ala kasutamise osas. Ettepanekut seda edasi lükatud ei toetatud.

Hääletasin VASTU.


Oktoobrikuu volikogu liikme tasust poole annetan EELK Helme Maarja kogudusele, kes tähistab oktoobris 175. aastapäeva.


Ilusa kuldse sügise illustreerimiseks üks kuldne sügisene foto internetist.


88 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page