top of page
Search

Vallavanema informatsioon, eelarve ja kultuuri väärtus...

Volikogu viies istung möödus lootuses, et koostöö opositsiooni ja koalitsiooni vahel on võimalik, kuid jõudsin lõpuks selgusele, et sellele loota ei tasu. Üldiselt võttis palju aega vallavanema informatsioon, valla eelarve ja põnevust tekitas kultuuripreemia statuut. Kõigest aga järgemööda. Tasub ära märkida, et volikogu esimees Enn Mihailov oli koduses islolatsioonis ja istungit juhatas aseesimees Kalle Vister.


1. Vallavanema informatsioon

Vallavanem tegi ülevaate viimasel ajal vallas toimunust, rääkis muutunud elanike arvust, tegemistest jne. Seejärel oli võimalik küsimusi küsida, mida küsiti hulga. Täpsemalt saab selle kohta lugeda volikogu protokollist, kuid ise puudutasin meediaringi teemat, ehk nn Tõrva TV'd, millele eraldati

huvitegevuse kavast10 000 eurot toetust, kuid tegevustega seni alustatud ei ole ja kooliaasta lõpp on käega katsutav. Mind teeb see murelikuks, sest Tõrva noorteteatri Hingevärvid tegevuskulusid kärbiti 400€ jagu ja seega peab tegevustes valikuid tegema ja kõike planeeritud ei saa ellu viia.

Küsimusele vastas vallavanem, et töö käib ja loodetakse kahe kuu jooksul ring käima saada. Siis on küll kooliaasta juba lõppemas ja tahaks teada, kellega ringi tegema hakatakse, kuid eks siis aeg näitab. Teemasid käis läbi palju ja poliitikule omaselt vastas vallavanem kõigile küsimustele ümmarguselt ära.


2. Tõrva valla 2022.a. eelarve II lugemine

3. Tõrva valla 2022.a. eelarve vastuvõtmine

Järgnes eelarve teine lugemine ja seejärel kohe selle vastu võtmine. Eelarve puhul kerkis esile ujula teisele korrusele õpilaskodu ehitamine, mille osas tekkis põnev arutelu, sest vallavanem oli väga kidakeelne nimetamaks rajatavat majutusvõimalust õpilaskoduks. Tegelikkuses on see ka valla kodulehel kirjas kui hotell ja seega tekib mure, et kas ikkagi õpilased, kes reaalselt õpilaskodu teenust vajavad seda ikka saavad.

Eelarve vastuvõtmisel tuli hääletada ka ühe muudatusettepaneku osas, mis puudutas Vanamõisa järve limnoloogilisi uuringuid. Ettepaneku esitas EKRE fraktsioon ja kuna teadaolevate uuringute järgi on Vanamõisa järv kehvas seisus, siis pidasin õigeks antud uuringute läbiviimise toetamist. Paraku see üldist koosmeelt ei leidnud ja sai 9 poolthäält.

Eelarve üldisel hääletusel hääletasin POOLT.


4. OÜ Tõrva Tervisekeskus ümberkujundamine Aktsiaseltsiks Tõrva Tervisekeskus

Tsiteerin ettepanekut volikogu materjalidest:

"Tõrva vallas tegeleb tervishoiuteenuste osutamisega SA Tõrva Haigla ja OÜ Tõrva

Tervisekeskus. Mõlemad ühingud on Tõrva valla ainuomandis, ühingute nõukogu ja juhatuse

moodustavad enamjaolt samad isikud ning hooned on ristkasutuses, mistõttu on mõttekas

ühingute liitmine üheks tervishoiuteenuseid osutavaks asutuseks. Reorganiseerimise eesmärk

on saavutada üks selgema juhtimise, finantsplaneerimise ja personalipoliitikaga ning

tervikliku äriplaani ja visiooniga tervishoiu- ja hoolekandeasutus."

Iseenesest on tegemist mõistliku ideega, sest kui me arendame kohapealset tervishoidu, siis on see teretulnud.

Karl Kirt küsis lustaka küsimuse, et kas aktsiaseltsiks muutmine avab tee selleks, et aktsiaseltsi omanikeks võivad lisaks Tõrva vallale olla ka vallakodanikud ja mikroinvestorid. Selle peale väljendas vallavanem imestust ja ootas Karli investoriks, kuid..

...see teeb murelikuks, sest loodav aktsiaselts võib hakata aktsiaid müüma ja kuna tervisekeskuse hoones on kavas rekonstrueerimistööd, mis lähevad planeeritust kallimaks maksma, siis tekib küsimus, et kas loodav aktsiaselts näiteks 49% ulatuses maha ei müüda mõnele huvitatud aktsionärile ja mis saab seeläbi meie tervishoiust? Idee ise on aga üllas ja seetõttu hääletasin poolt.


5. Tõrva valla kultuuripreemia statuut

Kultuuripreemia statuut tähendas seda, et senine kultuuripreemia lüüakse kaheks, kultuuripeapreemia, mis antakse elutöö eest ja kultuuripreemia uutele kultuuritegijatele aasta jooksul tehtud saavutuste eest. Esimese suuruseks on 1000€ ja teisel 500€.

Minu hinnangul ei ole 1000€ vääriline preemia elutööpreemiana, seega esitasin omapoolse ettepaneku, et preemia suurus võiks olla kuni 1500€ ja kultuuripreemiaid võiks välja anda kuni kolm. Minu ettepaneku tegi maha kultuurikomisjoni esimees, kes tõi välja komisjonis arutatud põhjused ja selle, et tegemist on preemiaga, mitte toetusega ja seetõttu on oluline tunnustus, mitte rahaline väärtus. Mina leidsin, et sellisel juhul poleks rahalist preemiat üldse vaja ja võiksime välja anda näiteks hõbesõle või mõne muu eseme, mille saab laureaat ka vastuvõttudel rinda panna.

Asusime hääletama ja napilt 11 häälega võeti esialgne määrus vastu, minu ettepanekut hääletusele ei suunatud ja mina selles küsimuses hääletada ei saanud, peale minu veel 8 volikogu liiget, kes oma poolthäält määrusele ei andnud, sest rohkem hääletusi ei tehtud.

Loomulikult olen kultuuris tunnustamise poolt, kuid leian, et elutööd peaksime väärtustama suuremalt, kui 1000€, soe käepigistus ja diplom.

Oma ettepaneku alguses isegi kiitsin, et kas tõesti on opositsiooni ja koalitsiooni vaheline koostöö võimalik, paraku mitte. Eks siis jätkame kritiseeriva opositsiooni tööga!

Kutsun kõiki arutelu rubriigis kultuuripreemia teemal kaasa rääkima! SIIN


6. Tõrva Lasteraamatukogu põhimääruse kehtetuks tunnistamine

Kuna lasteraamatukogu ühendati linnaraamatukoguga, siis on põhimääruse kehtetuks tunnistamine loogiline samm ja olin poolt.


Selline see volikogu sai. Järgmine juba 22. märts, siis uued teemad, uued vaidlused ja uued emotsioonid.

Sel korral olen otsustanud, et teen annetuse vähiravi fondile Kingitud elu, kirjutasin seda ka eelmises blogis, kuid otsustasin toetada siis üht Tõrvakohalikku perekonda.


196 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page