top of page
Search

Kinnitame, revideerime ja sulgeme...

Aeg on sealmaal, et kätte on jõudnud neljas volikogu istung. Formaalne ametitesse valimine ja kinnitamine sai selle koosolekuga läbi ja aeg on alustada sisulist tööd.

Viimasel koosolekul palju põnevat ei juhtunud, kuid natuke siiski.

Esialgu soovin tunnustada valitsejaid, sest alustati uue traditsiooniga ja volikogu liikmele, kel on olnud sünnipäev kingitakse lilleõis. Väga tore ja inimlik samm.

Teisalt oli märgata viimasel koosolekul lootuskiirt. Nimelt oli olukord selline, et vallavanem Maido Ruusmann, kes põdes koosoleku ajal koroonaviirust, oli liidetud koosolekule videosilla teel.

Kuigi seda pigem varjati, siis nägin selle ära ja kohe koosoleku alguses küsisin, et kas edaspidi on ka vallaelanikel võimalik sedasi koosolekutel osaleda, sest on ju volikogu koosolekud kõigile avatud, (kui ei ole välja kuulutatud teisiti) ja kas ka volikogu liikmetel on võimalik osaleda videosilla teel.

Paraku ütles volikogu esimees, et vallaelanikud küll ei saa ja volikogu liikmete osalemist reguleerib põhimäärus, kus kirjas, et koosolek toimub Tõrva vallas. Samas see ei välista minu hinnangul videosilla teel osalemist, sest kui ma näiteks olen viiruses ja viibin Tõrva vallas, siis olen ju samuti Tõrva vallas ja kõik on justkui JOKK. Selles osas esitan kindlasti ettepaneku, sest eriti praegusel ajal võib see vajalikuks osutuda ja viimane koosolek näitas, et võimekus virtuaalseks osalemiseks on täiesti olemas.


Edasine aruanne päevakorra alusel, viimased kaks punkti toodi ettepoole, kuna Kalle Vister pidi varem lahkuma.


1. Riigimetsa terviktutvustus Tõrva valla territooriumil Ettekandja: RMK Valgamaa metsaülem Risto Sepp

RMK poolt esitati üsna põnev ja silmi avardav ülevaade meie loodusest ja metsadest. Selles punktis ma küsimusi ei küsinud ja võtsin saadud info teadmiseks.


12. Spordikomisjoni koosseisu kinnitamine

Ettekandja: komisjoni esimees Kalle Vister

Tagantpoolt teiseks punktiks tõstetud spordikomisjoni koosseisu kinnitamiseks esitas Kalle Vister komisjoni liikmeteks järgmised inimesed:

Harry Mägi

Viljo Grauding

Tiina Neumann

Olga Meltsas

Marek Vister

Esiteks pean tõdema veelkord, et minu hinnangul ei ole meil vaja eraldi spordikomisjoni, vaid pigem lüüa lahku kultuur ja haridus, eriti arvestades praegust komisjoni koosseisu, mis on äärmiselt kultuurikeskne.

Spordikomisjonist rääkides on kindlasti kasulik, et komisjoni kuuluvad Viljo Grauding ja Tiina Neumann, kes igapäevaselt valdkonnas tegutsevad. Olga Meltsas on minu jaoks võõras nimi ja ei oska tema pädevust antud komisjoni töös osalemiseks hinnata, Marek Visteri osalemine tekitab küsimust, kas siin ei ole huvide konflikt, sest Marek on komisjoni juhi poeg ja saab nüüd komisjoni koosolekute eest 50€ suurust tasu. Sedasi võiks ju kõigile pereliikmetele väikese lisatasu tekitada.

Arvestades huvide konflikti ja komisjoni ebavajalikkust jäin hääletusel erapooletuks.


11. Revisjonikomisjoni liikmete valimine

Ettekandja: komisjoni esimees Harry Mägi

Revisjonikomisjoni liikmeid tuleb seaduse järgi valida salajasel hääletusel. Komisjoni esimees esitas valitavateks Enn Nugise, Eero Viisu ja Indrek Valneri. Arvestades, et tegemist on revisjonikomisjoniga, siis leian, et selle komisjoni ausaks ja kõige läbipaistvamaks tööks peaksid sinna kuuluma iga erakonna või valimisliidu esindajad, kes volikokku pääsenud - see tagaks komisjoni õiglase ja eesmärgipärase töö. Kuna hetkel on komisjonis 4 isikut reformierakonnast ja üks EKRE liige, siis otsustasime VL Ühtne Kogukond liikmetega, et me loobume hääletusel osalemisest ja ei võta isegi oma hääletussedeleid välja. Vallasekretär Signe Kiin sai selle tõttu küll pisut pahaseks ja ütles, et volikogu liige peab hääletama, tal on võimalus olla poolt, vastu või erapooletu. Antud hääletusel oli ainult võimalus anda poolthääl, seega loobusin enda võimalusest, sest täielikku hääletusvabadust ei olnud tagatud ja ühtlasi protesteerisin taolise komisjoni koosseisu vastu.


2. Tõrva valla 2022. a. eelarve I lugemine

Ettekandja: finantsjuht Maire Appo Kaasettekandja: majandus-eelarve komisjoni esimees Eero Viisu

Eelarvet tuleb hetkeseisuga vähendada kuni 300 000, selleks tuleb eelarve korralikult läbi töötada ja omapoolsed ettepanekud eelarvesse esitada.


3. Tõrva valla huvihariduse ja huvitegevuse kava 2022 kinnitamine

Ettekandja: abivallavanem Helen Elias Kaasettekandja: noorsootöökomisjoni esimees Giia Timpson

Huviharidus on üks minu südamelähedasemaid teemasid ja kava üle sai arutatud pikemalt ka noorsootöö komisjonis. Küll leian, et tegutsevaid huviringe võiksime toetada täies mahus, mitte nende toetusi vähendada. Uute utoopiliste huviringide tekitamiseks võiks eelkõige uurida noorte huve, mitte jälgida valitsejate eesmärke ja lubadusi.

Mõnest vastuolulisest toetusest hoolimata hääletasin loomulikult kava POOLT.


4. Tõrva Vallavolikogu 20.03.2018 määruse nr 15 "Tõrva Lasteaed Mõmmik põhimäärus" muutmine

Ettekandja: abivallavanem Helen Elias

Kuna Mõmmik ja Hummuli lasteaed Sipsik liitusid, siis tuleb muuta Mõmmiku põhimäärust ja Sipsiku oma kehtetuks tunnistada. See on loomulik samm ja olin POOLT.


5. Hummuli Lasteaed Sipsik põhimääruse kehtetuks tunnistamine

Ettekandja: abivallavanem Helen Elias

Kuna Mõmmik ja Hummuli lasteaed Sipsik liitusid, siis tuleb muuta Mõmmiku põhimäärust ja Sipsiku oma kehtetuks tunnistada. See on loomulik samm ja olin POOLT.


6. Tõrva Lasteraamatukogu liitmine Tõrva Linnaraamatukoguga

Ettekandja: abivallavanem Helen Elias Kaasettekandja: haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Indrek Valner

Vanarahvas ütleb, et ära vanasse kaevu sülita enne, kui uus ei ole valmis.

Facebookis palju arutelu tekitanud otsus lasteraamatukogu sellisel kujul sulgeda ja liita Tõrva linnaraamatukoguga on võibolla õige samm, kui minu hinnangul kehvalt kommunikeeritud ja negatiivse otsusena pigem vaikselt ära sahistatud.

Arvestades lugejate arvu vähenemist, siis olen nõus, et lasteraamatukogu aeg võib olla läbi saanud. Küll aga tuleb mõelda sellele, et millal linnaraamatukogu ruumid muudetakse lastesõbralikumaks, millal tulevad sinna lubatud lastenurk ja kust võetakse selleks ruum?, sest teadaolevalt on linnaraamatukogul ka endal ruumipuudus, nüüd lisandub kogusse pea 7000 raamatut.

Lisaks see, et kui lasteaia hoone vajab ruumi rühma jaoks, siis kas ei oleks võimalik ruumi leida tikkimisvabriku arvelt, mis ruume rendib ja neile mõni teine pind vallas leida.

Samas ei saa unustada ka neid eakaid, kes elavad Riiska linnaosas ja tervise tõttu ei suuda kaugemale liikuda. Lasteraamatukogu külastamine oli neile ainsaks kokkupuuteks kultuuriga, kuidas tagada, et kultuur ja teenused ka nendeni jõuavad?

Kuna küsimusi on rohkem kui vastuseid, olenemata sellest, et laiemalt ei olnud antud otsus minu hinnangul vale, siis läbimõtlematult minu arvates neid asju ei tehta, arvestades ka seda, et meil on raamatukogude aasta, mida meie alustame raamatukogu sulgemisega.

Arvestades kõike seda otsustasin jääda antud küsimuses erapooletuks, olin ainus volikogu liige, kõik teised olid poolt.


7. Tõrva Vallavalitsuse struktuuri ja teenistuskohtade koosseisu kehtestamine

Ettekandja: sotsiaalosakonna juhataja Taimo Tugi

Valla struktuuri loodi sotsiaaltranspordi töötaja ametikoht. Leian, et see on vajalik, arvestades ka seda, et sotsiaaltransport on leidnud laialdast kasutust. Siiski tekitas hämmingut, et kui arsti juurde sõidab korraga 3 inimest, peavad kõik maksma sõidu eest täishinna. See kõlab nagu äritransport, mitte sotsiaaltransport. Minu hinnangul võiks sõidukorrale kehtestada hinnalae ja see jagada vastavalt sõitjate arvule ära.

Ametikoha struktuuri lisamisel olin POOLT.


8. Eluruumi alaliste kulude piirmäärade kehtestamine toimetulekutoetuse määramisel

Ettekandja: sotsiaalosakonna juhataja Taimo Tugi Kaasettekandja: sotsiaalkomisjoni esimees Tiiu Vips

Elukalliduse tõttu on otsustatud tõsta eluruumide alaliste kulude piirmäärasid, mis laiendab ka toetuse saajate hulka. Arvestades olemasolevat energiakriisi, siis väga mõistlik mõte ja olin loomulikult POOLT.


9. Vanamõisa elamupiirkonna detailplaneeringu kehtestamine

Ettekandja: keskkonnaspetsialist Terje Tomson

Vanamõisa järve äärde on planeeritud elamukrundid ja vajalik oli kehtestada detailplaneering. Idee on hea, loodan, et seal ei juhtu sama, mis Tikste elamurajoonis, kus läheduses ise elan, et maad osteti ära aga ehituseni on jõutud mõnel üksikul krundil.

Olin detailplaneerinud kehtestamise poolt.


10. Loa andmine kinnisasja omandamiseks

Ettekandja: maakorraldusspetsialist Arvo Kargu

Aluseks võttes kinnisasja omandamise kitsendamise seaduse § 4 lg 6 ja § 7 lg 4 ning Energiapargid OÜ (registrikood 16338362) taotlust 28.12.2021 (reg-nr 5-6/2021/3378-1), Tõrva Vallavolikogu otsustab: 1. Anda luba Energiapargid OÜ-le järgmise kinnisasja omandamiseks Tõrva vallas: 1.1. registriosa nr 18395550, katastritunnus 20301:001:0176, Karjatnurme küla, Käremetsa.

Loodust säästvad lahendused on vajalikud ja andsin selleks POOLT hääle.


Selline see volikogu koosolek saigi. Nüüd on vajalik hakata tööle valla eelarvega ja teha ettepanek, et volikogu liikmetel oleks põhjendatud korras võimalik osaleda koosolekutel ka virtuaalselt.


Jaanuarikuu volikogu liikme tasu eest teen annetuse vähiravifondile Kingitud Elu!


Kõigil jälgijatel soovitan sisestada enda meiliaadressi lehe all olevasse kasti ja seega saate kohe teate, kui uus kirjatükk ülesse saanud.




196 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page