top of page
Search

Kas noorusel puudub väärtus?

Lõpuks jõuan ka enda järjekordse aruandeni. Kolmas volikogu koosolek toimus 16. detsembril, kuhu jäin kahjuks natuke hiljaks. Kuid lähemalt kirjutan juba päevakorra põhjal. Koosolek toimus vallavolikogu saalis ja saime seega endale nii-öelda naabrid, hilinemise tõttu ei olnud minul valikut ja pinginaabriks sain EKRE saadiku Virgo Kosemetsa, Karl Kirt ja Tarmo Tamm valimisliidust Ühtne Kogukond istuvad minust üle laua. Pealkirja tuletan noorsootöö komisjonile kooseisu määramisest, millest kirjutan punktis 5.


Päevakord:

1. Spordikomisjoni esimehe ja aseesimehe valimine

Komisjoni esimehe kandidaatidena seati üles Kalle Vister ja Karl Kirt. Kuna jäin koosolekule hiljaks, siis ei avanenud mul võimalust esitada Kalle Visterile küsimusi, kuid kindlasti oleksin soovinud teada tema hinnangut sellele, miks on väikeses Tõrva vallas vaja eraldi spordikomisjoni ja kultuur ning haridus, mis on mitu korda suuremad valdkonnad on kahekesi ühes komisjonis koos. Koosolekule jõudsin vaheajal ning istusin vabale kohale volikogu laua nurgas.


2. Revisjonikomisjoni esimehe ja aseesimehe valimine

Komisjoni esimehe kandidaatideks esitati Harry Mägi ja Arnold Looga, mõlemad said ennast tutvustada, küsimusi ei küsitud. Ei pidanud ka ise vajalikuks küsimusi küsida, sest ei pea õigeks olukorda, kus võim teeb ise enda üle järelvalvet. Ehk revisjoni komisjoni juhivad võimul olijad, poliitiliselt riigimehelik oleks see koht opositsioonile anda. Riigimehelikkus Tõrva vallavõimu juures aga paraku puudub.


3. Sotsiaalkomisjoni koosseisu kinnitamine

Tiiu Vips tegi ettepaneku kinnitada sotsiaalkomisjoni liikmeteks: Indrek Valner, Kalle Vister, Hardo Lust, Marge Udras ja Allan Ilisson.

Küsimusi ei küsinud ja hääletasin komisjoni koosseisu poolt, kuigi leian, et mitmel inimesel, kes komisjoni valiti, puudub sotsiaalvaldkonnaga side ja pädevus.


4. Majandus-eelarve komisjoni koosseisu kinnitamine

Eero Viisu tegi ettepaneku kinnitada majandus-eelarve komisjoni liikmeteks: Enn Mihailov, Maido Ruusmann ja Virgo Kosemets.

Küsimusi ei küsinud ja hääletasin poolt.


5. Noorsootöökomisjoni koosseisu kinnitamine

Giia Timpson tegi ettepaneku kinnitada noorsootöökomisjoni liikmeteks: Indrek Valner, Kristi Napast, Lauri Drubinš, Arnold Looga ja Mart Liblik.

Küsisin, et varasemalt on olnud noorsootöökomisjonis ka noortevolikogu esindaja. Praegu seda ei näe, miks nii? Giia Timpson: - komisjoni esimees on nii otsustanud.

Pean sellist olukorda tagurlikuks käiguks, sest Tõrva vald on seni olnud noortevolikogu osas riigis eesrindlik, kaasanud eelmises volikogu koosseisus noortevolikogu komisjoni ja noori kaasanud.

Taandarengulik samm. Komisjoni esimees tõdes eraviisilises vestluses, et soovis Roosi Rahnut komisjoni liikmeks, kuid kuna Roosi lõpetab kooli ja läheb sügisel piirkonnast ära, siis ei teinud seda, mis on väga väiklane mõtteviis. Olen ka Tõrvas kooli lõpetanud, kuid endiselt panustan siinkandis.

Sellest ka minu pealkiri, kas noortel puudub väärtus?

Komisjoni esimees lubas küll noortevolikogu kaasata ja ka esimesele komisjoni istungile 11. jaanuar on noortevolikogu esindajad palutud, kui loodan, et antud lubadusi noorte kaasamise osas ka täidetakse ja neist kinni peetakse.

Teisalt saan aru, et olen opositsioon, kuid siiski komisjoni aseesimees ja oleksin soovinud, et komisjoni esimees küsib ka minult nõu, keda võiks komisjoni töösse kaasata. Praegustest liikmetest on minu hinnangul pea poolte teadmised noorsootöö valdkonnas pigem napid.

Hääletasin vastu.


6. Haridus- ja kultuurikomisjoni koosseisu kinnitamine

Indrek Valner tegi ettepaneku kinnitada haridus- ja kultuurikomisjoni liikmeteks: Ilmar Kõverik, Tiiu Vips, Giia Timpson, Lauri Drubinš ja Karl Kirt.

Võtsime enda fraktsiooniga vaheaja, sest Karl Kirdile tuli üllatusena, et tema on komisjoni liikmeks määratud, meie eesmärk oli, et mind komisjoni töösse kaasataks. Komisjoni hetke koosseis teeb mind nukraks, sest komisjoni esimees Valner, ütles, et kaasab komisjoni hariduseksperte, hetkel on minu hinnangul haridusega seotud vaid Karl ja kuigi ma hindan Karli kõrgelt pole ta täielikult ekspert. Seetõttu on paratamatult siia sisse kirjutatud kultuurivaldkonna suurem osakaal ja kultuurivaldkonnast külaliikumiste, täpsemalt Taagepera ja Ritsu külaseltside tegevuse areng.

Hääletusel jäin erapooletuks.


7. Planeeringu-vallavara komisjoni koosseisu kinnitamine

Hardo Lust tegi ettepaneku kinnitada planeeringu-vallavara komisjoni liikmeteks: Vahur Saar, Ahti Saar, Kadri Pilm, Jaanis Ilves, Rein Reinsalu, Riho Karu ja Eero Viisu.

Küsimusi ei küsinud, hääletasin vastu.


8. Tõrva valla esindaja nimetamine hoolekogudesse

Maido Ruusmann andis ülevaate otsuse eelnõust ning tegi ettepaneku nimetada Tõrva valla esindajaks valla koolide, lasteaedade ja huvikooli hoolekogudes abivallavanema Helen Eliase.

Jäin hääletusel erapooletuks ja loodan, et Tõrva vallavalitusse võetakse tööle haridusspetsialist, sest ilma selleta on abivallavanem väga keeruline enda valdkonda juhtida ja selles hakkama saada.


9. Esindajate ja nende asendajate nimetamine Eesti Linnade ja Valdade Liidu üldkoosolekule ja volikokku

Tühine päevakorrapunkt, olin poolt.

Maido Ruusmann: - Tõrva vald kuulub Eesti Linnade ja Valdade Liitu. Varasemalt on olnud esindajateks volikogu esimees ja vallavanem ja nende asendajateks abivallavanemad. Seega teen ettepaneku nimetada Tõrva valla esindajateks Eesti Linnade ja Valdade Liidu üldkoosolekul Enn Mihailov ja Maido Ruusmann ning nende asendajateks Aivar Uibu ja Helen Elias ning nimetada liidu volikokku Tõrva valla esindajaks Maido Ruusmann ning tema asendajaks Aivar Uibu.


Järgmine volikogu istung on 18. jaanuar, nädal enne seda noorsootöö komisjoni istung.

Kuna volikogu liikmele makstakse hüvitist 150€ iga koosoleku eest ja detsembris oli 2 koosolekut, siis ühe koosoleku tasust poole annetasin Varjupaikade MTÜle ja teise koosoleku tasust poole nüüd noorte tegemiste hüvanguks, et noorte hääl kõlaks - Tõrva Raadiole.

50 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page