top of page
Search

Augustikuu volikogu

Juulikuus volikogu puhkas, ning suve teine volikogu toimus augustis. Kõigest järgemööda aga protokolli abil ja päevakorra järgi.


1. Ülevaade Tõrva Veemõnula tegevusest

Tõrva Veemõnula juhataja Sandra Kõressaar andis ülevaate veemõnula tegemistest. Rõõm on tõdeda, et veemõnula vastu on suur huvi ja külastajate hulk suur. Kahju on sellest, et veemõnule teisele korrusele valmis luksushotell, mitte õpilaskodu. Õpilaskodu jaoks tehti 6-le noorele ruumi, kuid selleks, et gümnaasium elaks oleks neid kohti kõvasti rohkem vaja. Veemõnula on üle aastase tegevuse järel 112515€ kahjumis.


2. Vanamõisa elamupiirkonna detailplaneeringu kehtestamine

Selleks, et Vanamõisa äärde elamumaa krundid luua, tuli muuta detailplaneeringut ja kehtestada antud maa elamumaaks. Täpsemalt on kirjas volikogu protokollis. Olin poolt.


3. Tingimuste kehtestamine Vanamõisa elamupiirkonna kruntide müügiks noorte perede programmi raames.

Täpsemat arutelu on võimalik lugeda protokollist. Oluline on mainida, et vald soovib kiiret ehitustegevust, kuid endapoolsed kommunikatsioonid ehitab 2023 aasta lõpuks. Lisaks tuleks minu hinnangul leida võimalusi, et rakendada Tikste ja Oa tn ääres seisvaid tühju krunte ja survestada neile ehitama, mitte aina uusi looma. Olin hääletusel erapooletu.


4. Tõrva valla jäätmehoolduseeskiri

Tõrva valla jäätmehoolduseeskirja koostamine on tingitud jäätmeseaduse uus redaktsioon jõustus 2021. a mais. See tõi kaasa uued nõuded jäätmehoolduseeskirja struktuuri osas ja jäätmete liigiti kogumise kohustuste osas. Täpsemalt saab lugeda volikogu protokollist. Olulise märkusena tõi Arnold Looga välja selle, et eelnõu järgi on liimijääde ohtlik jääde ja selle käsitlemine peab toimuma vastavalt, seega on keskväljakul olevad liimiga üle pritsitud liivakujud ohtlikud jäätmed, millega peaks teisaldamisel vastavalt toimetama. Hääletasin poolt.


5. Tõrva Raamatukogu põhimäärus

Kuna raamatukogud ühinesid ühise juhtimise alla tuli muuta raamatukogu põhimäärust. Enim tekitas küsimus Helme raamatukogu nimemuutus Ritsu raamatukoguks. Ritus on kõnekeelne kohanimi ja isegi, kui kogukond ei soovi Helme nime kasutada, siis peaks kohajärgne nimi olema Linnaküla.

Olin aga põhimääruse poolt.


6. Seisukohavõtt Nõukogude sõjamonumentide kõrvaldamiseks

Punamonumentide teisaldamine on päevakajaline teema ja Tõrva vallas on üsna suur hulk punamonumente. Üsna üksmeelselt otsustasime, et selle teemaga minnakse edasi ja tehakse ettepanekud, et Tõrva vallas olevad monumendid kõrvaldataks. Mina esitasin küsimuse mis monumentidest saab, kui toimub ümbermatmine lähevad need sinna paika, kus maetakse, kuid vastasel juhul see veel selgub. Keskerakonna nimekirjas volikokku valitud Heli Holm ja Ülle Juht jäid erapooletuks, teised olid kõrvaldamise algatamise poolt.


7. Vallavanema informatsioon

Vallavanem rääkis sel korral võrreldes juuniga pikalt ja rahulikult. Küsimusi küsiti samuti piisavalt. Mina küsisin bussiliikluse kohta, sest Taisto lõpetas ühendused ja ka Tartuga on ühendused kehvad, et millised oleksid lahendused. Häid lahendusi ei olegi. Tean, et tänaseks on tehtud lahendus Tõrva-Viljandi vahel, et sealt edasi rongiga Tallinna minna. Tartu suunal on aga üks buss ja sellest jääb alatihti inimesi maha, sest kõik ei mahu peale. Mis saab aga nüüd, kui tudengid veel liikuma hakkavad, jääb ebaselgeks. Paraku ka vald siin palju teha ei saa, kuid midagi peaks välja mõtlema. Ülejäänud arutelusid saab lugeda protokollist.


8. Fraktsiooni Ühtne Kogukond arupärimisele vastamine

Esitasime arupärimise seoses infopunkti ja gargoteenuse kadumisegi Tõrva bussijaamast.

Karl Kirt on esitanud fraktsiooni Ühtne Kogukond poolt arupärimise. Arupärimisele vastasime kirjalikult ettenähtud ajal. Et sooviti nii kirjalikku vastust kui ka ettekannet volikogus, siis loen ette esitatud küsimused ja vastused: 1. Kas vastab tõele, et augusti lõpus suletakse nii infopunkt ja lõppeb ka Cargo kullerteenuse osutamine suvituslinnas Tõrvas? Ei vasta. Arutelud ja analüüsid vastavate teenuste pakkumise jätkamise osas protsessis. Arutelu lõpuks selgus, et siiski vastab tõele.

2. Mis asjaolu on olnud sulgemise ajendiks? Vt eelmist punkti.

3. Mida tehakse sellisel juhul tühjaks jäävate bussijaama ruumidega? Kui peaks realiseeruma olukord, mille käigus infopunktil vahetub sisuline asukoht, leitakse bussijaamas asuvatele ruumidele rakendus kehtestatud korras.

4. Kuidas tagatakse ja korraldatakse edaspidi bussijaama heakord? Kes jääb seda teostama ja selle eest vastutama? Kui peaks realiseeruma olukord, mille käigus infopunktil vahetub sisuline asukoht, lahendatakse bussijaama heakorra tagamine koos ruumide rakenduse leidmisega.

5. Kuhu liiguvad infopunkti teenused? Infoteenuse tagamist Valgamaa omavalitsustes korraldab ja rahastab Valgamaa Arenguagentuur. Koostöös Valgamaa Arenguagentuuriga on käimas arutelud infoteenuse tarbijatele lähemale viimiseks. Seejuures on arutluse all infoteenuse võimalik üleviimine Tõrva Veemõnulasse kui Tõrva kõige külastatumasse turismisihtkohta.

6. Miks ei ole antud otsust tutvustatud volikogus ja küsitud volikogu arvamust? Teie küsimustes tõstatatud teemade osas volikogu pädevusse kuuluvaid otsuseid tehtud ei ole.

7. Palju on sellest tulenevalt rahaline kokkuhoid aastas ja mis selle rahaga edasi tehakse? Tänase päeva seisuga selliseid otsuseid, mis võimaldaksid täpseid kokkuhoitavaid või kuluvaid summasid määratleda, tehtud ei ole


Jätkus sisuline arutelu turismivaldkonna kitsaskohtade, info levitamise ja muu üle, mille kohta saab lugeda protokollist.


Pärast kuuajalist vahet oli volikogu tõsiselt pikk ja väsitav. Kohtumiseni septembris.


Annetuse tegin MTÃœle Eluliin.

59 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page