top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Teatriaasta kokkuvõte 2023

Möödunud aasta oli minu teatrivaatamiste osas vägagi põnev ja täis tõususid ja mõõnasid. Näiteks jäin kohe aasta alguses enda planeeritud graafikust pikalt maha, kuid saatuse tahtel sain teatrikuu märtsiga ree peale tagasi. Palju aitasid kaasa ka rohkearvulised suvelavastused, mis kõik ilusaid elamusi pakkusid.

Alustame siis algusest. Kui plaani võtsin tagasihoidlikult 30 lavastust, sest see tundus täpselt paras arv, mis on ka realistlik kokku koguda, siis aasta lõpus tegin endalegi üllatuse, et kokku käisin teatris 32 korda, lisaks hulgaliselt lavastusi kooliteatrite festivalilt.

2024 jätan limiidi esialgu samuti 30 lavastuse peale, see on just parasjagu ja kõik, mis tuleb üle selle on ainult suureks boonuseks.

Minu 32 lavastust jagunevad 15 erineva teatri või projekti vahel, enim vaatamisi on kogunud taaskord ka minu lemmikteater Ugala (10 vaatamist). Teisel kohal on Vanemuine (5), Endla (3), Must Kast (2), Noorsooteater (2) ja Draamateater, TEMUFI, Komöödiateater, Läbi Linna, Jäneda, Nuutrum, Von Krahl, Linnateater, Rakvere teater, Vene teater kõigis üks lavastus.


Näitlejatöödest on enim meelde jäänud suuresti küll aasta teisest poolest nähtud lavastuste näitlejad, kuid siiski ka mõned eestpoolt.


Ülle Lichtfeld - "Naisteranna needus"

Piret Laurimaa - "Neljas õde"

Liina Tennosaar - "Mägede iluduskuninganna"

Jass Kalev Mäe - "Meie klass"

Ken Rüütel - "Neljas õde"

Aarne Soro - "39 astet" ja "Kaheteistkümnes öö"


Muusikalise kujunduse poolest toon välja kaks lavastust

Vanemuise ja Tartu Uue teatri koostöös sündinud "Romeo ja Julia" ning Vanemuise "Neljas õde" ja Kaarel Kuuse laivmuusika.


Kui vahepeal olin kahevahel, kuidas lõpeb minu teatriaasta edetabel, siis lõpuks jäin selle juurde, et teater Nuutrumi "Naisteranna needus" on enim mind kõnetanud ja mõjutanud lavastus ning väärib kohta esimesel kohal, Ugala "Meie klass" on aga karm lugu, mis on mängitud ülimalt puhtalt ja sobitub ideaalselt teisele kohale. Sellest tulenevalt on minu hinnangul parimad lavastajad möödunud aastast Jaanus Nuutre ja Tanel Jonas.

Täpne edetabel on jooksvalt juba teie ees näha olnud, viimased täiendused lisasin koos selle kokkuvõtte kirjutamisega.



37 views0 comments

Recent Posts

See All

Koju

Post: Blog2_Post
bottom of page