top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Virve on, Virve jääb...

Updated: Aug 3, 2021

Kui kevadel kuskil kuulsin, et suvel on tulemas lavastus, mis räägib armastatud rahvalauliku Kihnu Virve elust, siis teadsin kohe, et see on üks lavastus, mida ma pean vaatama.

Lavastus "Kihnu Jenka" on hoogne, lõbus aga samas ka mõtlemapanev. Üheti on tegemist elulooga, teisalt meenutuste rajaga, mida saadavad armastatud lood Kihnu Virve repertuaarist.

Esimeses pooles astub Virve-Elfriide kingadesse Inga Lunge ja näeme laval lugu sellest, kuidas nooruke Virve endale meest jahtima hakkab. Tegelikult ei hakkagi jahtima, sest küla pillimees Jänka tahab ise Virvet, kõik teised tüdrukud aga Jänkat. Tagaajamine lõpebki sellega, et Jänkast saab Virvele mees. Kõige selle kõrval saab näha sündmusi, mis ilmselt on osaks olnud Virve eluteel. Eestlaslaslik ja Tõe ja Õiguslik naabritevaheline kemplemine ei jää ka siinkohal tükist välja. Igaljuhul tahaksin kangesti lugeda raamatut "Nagu linnuke oksal", mille on autor-lavastaja Gerda Kordemets näidendi aluseks võtnud.

Teises pooles on Virve rollis Karin Tammaru, kes minu hinnangul rolli paremini mängib ja väga ehedalt Virve naerule on pihta saanud. Tammaru mängib rolli usutavalt ja lihtsalt, täpselt sellisena, nagu Virvet ette kujutame.

Loomulikult on lavastuses sees ka Virve langevarjuhüpe, mis lavastatud vägagi põnevalt kiiguga. Teises pooles on sees ka palju laulu ja ka tantsu ja ühel hetkel nõuab üks "publiku" liige ka "Mere pidu", mille peale Virve aga selgitab, miks selline laul üldse kirjutatud sai. Nimelt on Kihnu Virvel olnud mitmeid kordi, kui oleks äärepealt oma elu merre jätnud.

Erinevate Virve laulude sünnilugusid kuuleme lavalt veelgi ja näha saab ka Kihnu rahvatantsu.



Läbi lavastuse käivad Virve-Elfriidega kaasas kaks inglit. Virveingel (Jüri Vlassov) ja Elfriideingel (Indrek Taalmaa) , kes mõlemad rahvalaulikut justkui enda omaks peavad ja seetõttu korraldavad lauliku ellu suuri katsumusi, mis on olnud tarvis üle elada.

Jällegi saab lavastuse käigus kirja panna ka tarkuseteri, sest Kihnu Virve elu on olnud sedavõrd mitmekesine ja sündmusterohke. Kirja panin järgmised read "Elagu noorus, vanadus tuleb nagunii" ja "See oleks igav, kui elu läheks plaanipäraselt"!

Kohaletulnud rahvahulk näitas, et Virve on inimestel südames ja kuigi nähtud elulugu ei vastanud ehk täielikult minu ootustele, siis mõnus suvine õhtu koos Kihnu Virve lauludega oli suurepärane meelelahutus!

Muusikal on lavastuses lisaks Virve lauludele veel oluline roll ja laval kõlab Peeter Laredei poolt kuulsaks lauldud "Hoia Häädemeeste randa" pealkirjaga "Hoia Kihnu randa", mis paneb ennast kohe kuidagi kuulama ja kaasa elama. Igaljuhul mõnus muusikaline leid ja lugu, millel on oma sünnilugu, ning loo esitus Märten Männiste poolt oli lihtsalt ilus!


Lavastusest:

Autor-lavastaja: Gerda Kordemets

Kunstnik: Krete Tarkmees

Muusikaline kujundaja: Toomas Lunge

Liikumisjuht: Marko Kiigajaan

Grimeerija: Jaanika Olup

Tisler: Hanna Allsaar

Lavaehitajad: Marek Sirel ja Kirstjan Sotnik

Etenduse juht: Ly Kirista

Produtsent: Aarne Valmis

Näitlejad: Karin Tammaru, Inga Lunge, Mart Toome, Jüri Vlassov, Indrek Taalmaa, Nils Mattias Steinberg, Kersti Tombak, Märten Männiste, Kaidi Soosaar.



66 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page