top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Vennad lõvisüdamed

Kui minu suveteater oli seotud tugevalt klassikaga, siis sügisel sellele ka pidama jäin. Nimelt sattusin juhuslikult vaatama klassikalist lastekirjanduse tükki "Vennad lõvisüdamed", mida mängib Vanemuise teater. Kusjuures sattusin Vanemuises esimest korda lastelavastusele.

Lavastust vaadates tekkis mitmeid tundeid, ühest küljest oli huvitav jälgida teose sisu, millega ma tegelikult varem kursis ei olnud, teisalt lavastajatööd ja näitlejate mängu.

Esimese kohta tahaks öelda, et teose sisu on üsna keeruline ja minu hinnangul jäi palju ka enamusele publikule kaugeks. Kuigi mõneti tabu teemat- surma, oli käsitletud osavalt, siis lastelavastuse kohta olid mitmed kohad venivad ja tegevusest jäi vajaka.

Teine külg oli aga mulle huvitavam, olen ise enda kooliteatris minimalismi pooldaja ja proovin alati kasutada võimalikult vähe rekvisiite ja kostüüme, mida oli ka Vanemuise lavastuses tehtud. EI olnud laval uhkeid losse ega muud sellist, kohad anti edasi üksikute märkidega ja sümboleid kasutati lavastuses palju. Lisas sellele anti palju edasi valguse ja heliga, muusikaline kujundus oli üldsegi omaette klass ja väärib eraldi esiletõstmist. Seda nii muusika ise, mille loonud Ardo Ran Varres, kui ka laulusõnad, mille teinud Aapo Ilves.

Kindlasti on olulisel kohal aga kunstniku töö, sest lisaks minimalistlikule lavakujundusele on olulisel kohal hobused, kellest esialgu saali keskelt arugi ei saa. Näitlejad kannavad kiivreid, mille otsa on tehtud väikese hobuse kuju ja see on hiilgav leid. Näitlejad on meisterlikud ümber kehastuma, kui kiivri pähe asetsevad ja siis hobusega sõitmist kehastavad.

Kogu lavastuse naelaks saab aga uhke draakon, mis saali unest äratab ja laval tuld sülgama hakkab. Ka siinkohal kiidusõnad kunstnik Maarja Meerule.

Küll pean aga ütlema, et see lastevalastus on just õige, nagu üks lastelavastus olla võiks. Selline, kus lastel on põnev ja neid haarab kaasa lugu, täiskasvanutele on aga samuti mõeldud ja neid hoitakse sümbolitega oma kütkes.


Lavastuse üldinfo kodulehelt.

FOTO Heikki Leis

AUTOR ASTRID LINDGREN DRAMATISEERIJA STAFFAN GÖTESTAM TÕLKIJA VLADIMIR BEEKMAN LAVASTAJA TIIT PALU KUNSTNIK MAARJA MEERU MUUSIKA JA HELIEFEKTIDE AUTOR ARDO RAN VARRES LAVATRIKKIDE KONSULTANT ENAR TARMO LAVAVÕITLUSE ÕPETAJA KAIRE RUSS LAULUSÕNADE AUTOR AAPO ILVES VIDEOKUNSTNIK JUHO PORILA VALGUSKUNSTNIK TÕNIS JÄRS

OSADES OSKAR SEEMAN, KAAREL POGGA, MAARJA JOHANNA MÄGI, PRIIT STRANDBERG, JAANUS TEPOMEES, VEIKO PORKANEN, KEN RÜÜTEL, JÜRI LUMISTE, MEELIS HANSING, ARTUR MÄEOTS, REIGO HARKMANN, ANDRE LUIK, STEN GUSSAKOV, MARKUS KÕRKJAS

24 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page