top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Teeme oma asja

Pealkiri võiks kirjeldada igat meie tegevust, kui midagi teeme, siis on oluline, et teeme oma asja, mis on meile endile südamelähedane. Just sellist oma asja sai näha augustikuu lõpul, kui käisin vaatamas kinoteatri lavastust "Haige mäger".

Haige mäger jutustab loo aastatetagusest ajast, kui ühes ühikatoas number 308 saavad kokku isiksused, kes hakkavad oma asja tegema. Ühest küljest võib seda nimetada bändiks aga kindlasti kannab see laiemat tähendust ja iga liikme jaoks on see omaette tähendusega. Oluline on see, et tehakse oma asja.

Lavastaja Ringo Ramul kasutab ära kogu saali ja tükk on vaadatav kolmest küljest. Lava maksimaalne kasutamine on Ramuli käekiri, sest sama teeb ta ka Ugala lavastuses "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus". "Haige mäger" aga tegelikult üllatab, vähemalt mind selline saalikasutus üllatas, sest polnud ka varem Tartu Uues teatris käinud ja ei osanud oodata, et esialgu näidatakse meile vaid kolmandikku.


Lavastus on täis energiat ja seda algusest lõpuni. Sellele aitab kindlasti kaasa noorte näitlejate vitaalsus ja mängulust. Ühest küljest kannavad nad suurepäraselt edasi teksti mõtet, et teeme oma asja. Näitlejad teevad ka oma asja ja tegelikult teeb seda ka lavastaja. Näha seda, kuidas näitleja naudib enda mängu laval on alati südantsoojendav. Seetõttu on antud tükis raske välja tuua ka konkreetset näitlejat, keda esile tuua, vaid taakord tuleb mainida, et naudingu loob grupidünaamika ja tekkiv sünergia. Grete Jürgenson (Rakvere Teater), Teele Pärn (Eesti Draamateater), Sander Roosimägi (Eesti Noorsooteater), Eduard Tee oskavad eriliselt publiku enda sõrme ümber mässida ja ennast jälgima panna.


Lava suurus ja sisu muutub pidevalt, kuid kogu lavastuse vältel on lavakujundus väga äge. Ei saa öelda, et kujundus oleks lihtne, aga lihtsate vahenditega muudetakse palju ja antakse edasi erinevaid dimensioone ja varjundeid. Kunstnik Arthur Arula on tabanud nüansse ja ilmselt teeb temagi oma asja, sest kõik on läbimõeldud.

Ma soovin, et me kõik leiaksime selle oma asja mida teha ja mille poole püüelda, et meid köidaks miski, paneks südame kiiremini tuksuma ja maailma teise pilguga vaatama.

Lavastuse üldinfo ja fotod kodulehelt:

Autor: Priit Põldma Lavastaja: Ringo Ramul (Ugala) Kunstnik: Arthur Arula Helilooja: Jakob Juhkam Helikujundaja: Lauri Lüdimois (Ugala) Valguskunstnik: Rene Liivamägi Näitlejad: Grete Jürgenson (Rakvere Teater), Teele Pärn (Eesti Draamateater), Sander Roosimägi (Eesti Noorsooteater), Eduard Tee Produtsent: Paul Piik Kaasprodutsent: Tartu Uus Teater

17 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page