top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Sotsiaalmeedia kütkes

Loominguline ühendus TEMUFI on välja tulnud noortelavastusega U-TUBE, mis räägib nii noori, kui ka kõiki teisi igapäevaselt mõjutavast sotsiaalmeediast. Kahtlemata, on teema oluline ja noorte mõjutab noorte igapäevalelu.

Lavastuse kodulehelt leiame järgneva tutvustuse:

21. sajandi noorte ihaldatuim töökoht. Aga millega siis tegeleb influencer ehk suunamudija?

See on unistuste amet, mis ühendab endas üheaegselt režissööri, operaatori, valgustaja,

turundus- ja müügijuhi, dramaturgi ja loomulikult ka peaosatäitja ülesanded – kõike seda

vastavalt iseenda oskustele ja vajadustele.

Noortelavastus "U-TUBE" räägib loo ühest teismelisest neiust, kes unistab samuti influenceriks saamisest. Mikrokuulsuse omandamisest. Mis selle kõigega aga kaasneb? Mõistagi tuntus, raha, glamuur, tasuta riided ja vitamiinijoogid, kuid pealtnäha lillelise elu telgitagustes mäslevad ka küberkiusamine, internetipedofiilia, probleemid igapäevasuhtluses

ja depressioon. Lavastus heidab pilgu nendele probleemidele, lähtudes suurte ideedega neiu küsimusest "Kelleks tahan ma saada, kui suureks kasvan?"

Sotsiaalmeediast või nutimaailmast lavastust tehes ongi vaja valida suund, millele siis rõhku pöörata. Kas üldiselt sellele, mida ja kuidas sotsiaalmeedia meid mõjutab või teisalt pöörata rõhk seadmetele, mille läbi sotsiaalmeedia meieni jõuab?

Antud lavastuses ongi tegu pigem sellega, et kuidas sotsiaalmeedia meid mõjutab ja influenceriks saamine tundub olevad elu eesmärk. Mõtlema paneb kindlasti laval esitatav küsimus, et miks sa seda teed. Sellest võiksimegi enda elus lähtuda ja asju ette võttes enne mõelda, miks ma üht või teist asja teen.

Nutimaailmas on aga tähelepanu kõike olulisem ja selle nimel tehakse ka palju seda, mis on lubamatu. Tekkis kohe võrdlus kuulsuse narridega, kes kuulsuse nimel, on kõigeks valmis.

Laval astuvad peamiselt üles kaka näitlejat Kaarel Targo ja Amanda Hermiine Künnapas, neid toetab ka Mathias Leedo.

Kolemest särab kuidagi eriliselt, ilmselt ka seetõtt, et saab lühikese lavastuse jooksul mängida tohutult erinevaid rolle Kaarel Targo.

Näitlejate kõrval on aga lavastuse mõjusamaks ja põnevaimaks osaks minu hinnangul koreograafia (Tanel Ting), mis mõjub hoogsalt ja annab kogu loole lõpus ka tähenduse. Lisaks koreograafiale on lavakujundus nutikas ja lihtsalt muudetav ja kohandatav vastavalt olukordadele, teemale kohaselt ei puudu tehniliste vahendite kasutamine.

Kokkuvõtvalt ütleksin, et tegu on kindlasti olulise ja vajaliku teemaga, mida noorteni viia ja läbi teatri seda teha on kindlasti mõistlik, kuid saalist väljudes tekkis kerge kahtlus, kas sihtgrupp probleemi olemusest aru said või hakkavad peategelase ja kuulsuse narride kohaselt nüüd tähelepanu nimel kõike tegema ja sealjuures piiire seadmata.


Lavastuse üldinfo kodulehelt:

Foto KEVIN KOHJUS

Näitlejad AMANDA HERMIINE KÜNNAPAS (külaline)

KAAREL TARGO (Must Kast), MATHIAS LEEDO (külaline)

Autor ja lavastajaPEEP MAASIK

Kunstnik JAN-ERIK SARV

Helilooja ja muusikaline kujundaja MARTIN AULIS

Videokunstnik KEVIN KOHJUS

Valguskujundaja PEEP MAASIK

koreograaf TANEL TING (Kuressaare Teater)

Animaator TAAVI KOHJUS

Lavameister MATHIAS LEEDO

Inspitsient KAISA-KADI PILT


8 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page