top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Rännates läbi KARLOVA

Juunikuu esimene päev tõi minu teatrivaatamistesse uue lavastuse. Esimest korda käisin vaatamas rännaklavastus. Tartus, Karlova linnaosas toimus Tartu 2024 raames festival "Läbi linna" ja festivalil etendus rännaklavastus "LÄBI LINNA KARLOVA".

Etteruttavalt võin öelda, et kuigi märkmeid jalutades tegin vähe ja siia mõtete kirja panemine võttis aega, siis minu üheksast nähtud lavastusest tõukab antud lavastus "Marvini tütred" troonilt ja läheb edetabelit juhtima.

Lavastusel oli kokku kolm erinevat trajektoori, mida mööda üks grupp inimesi näitlejate saatel reisima asus. Reis ühest päevast teise, ühest seiklusest teise. Mina osalesin rännakul, mis sai alguse Sõbra maxima juurest.

Kohe esimesest hetkest, kui kogunesime algas lavastus pihta, näitlejad olid rollis ja vestlesid kõigi kohale tulnutega ja õppisid selgeks kõikide nimed. Seejärel algas reis, mänguline päev ja jooksime seiklema.

Teekond oligi täis erinevaid seiklusi ja päevi, inspireerituna Karlova linnaosast, inimestest, ajaloost ja kassidest. Kusjuures kassid on Karlova osa küll, lavastuseski pidime kassi otsima ja lisaks meile hakkasid ka juhuslikud möödujad koos meiega kassi otsima. Ja tõde on ka see, et kassiotsimise kuulutusi on Karlovas tihti märgata.

Teekonnal sai aga kõike teha ja avastada erinevaid Karlova paiku, kõik osalejad said ise etendusest osa ja äge oli vaadata ka inimeste reaktsioone, kui meie etendusega neist mööda tuiskasime.

Olgu mainitud meie grupi kaks vinget juhti, kelleks olid Kaija M Kalvet ja Agur Seim.

Põnevat avastamist oli palju, oli nii läbivaid tegevusi, kui ka pannkoogi söömist. Lavastus andis palju inspiratsiooni ja mine sa tea, ehk proovin isegi midagi sarnast ellu viia.

Ja sellise lühikese tutvustusega lõpetangi, sest kõike sisu ei taha ju ära rääkida ja ega saagi, seda peab ise kogema.

Küll aga mõned fotod kogetust, mida jooksvalt klõpsisin.

Ja lisan ka etenduse tutvustuse:

Füüsilis-visuaalne rännak Karlova tänavatel inspireeritud Karlovast, kassidest, kohalikest.* Kogutud lood, kogetud ruum. Katused, kuurid, kassid ja kõrvalkäigud. Kolm trajektoori, kuhu publik kaasa kõndima kutsuda. Läbi tänavate, näitlejate

ja linna korraldame argiseid imesid, kus kohtuvad ulakus, ajalugu ja poeesia.

Näitlejad: Liisu Krass, Kaija M Kalvet, Agur Seim, Laura Niils, Siim Angerpikk, Karl Edgar Tammi

Lavastaja: Jaanika Tammaru

Lavastaja assistent: Merilyn Elge

Dramaturg: Kaija M Kalvet

Kunstnik: Inga Vares

Valguskunstnik: Karolin Tamm

Helikunstnik: Kaarel Kuusk







51 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page