top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Rännak läbi Supilinna

Üsna ammu õnnestus vaadata Tartus järjekordset rännaklavastust, LÄBI LINNA - Supilinn. Mõtted peale vaatamist jäid keerlema ja aeg kadus, seega mõtete kirjapanemiseni ei jõudnudki. Rännaklavastuste idee on Eestis võrdlemisi uus, kuid rõõm on näha, et pärast Karlova linnaosas tehtud lavastust on neid juurde tekkinud omajagu.

Supilinna lugu läbides tekkis tahes või tahtmata hetki, kus kaht lavastust võrdlesid ja tekkis tunne, et Karlova meeldis mulle rohkem aga samas peavadki lavastused olema erinevad, sest linnaosad on ju erinevad.

Rännak sai alguse paadisõiduga, eks kulge ka Supilinn Emajõe kallast pidi ja seega oli kesklinnast supilinna teise otsa sõit tore selline ajakulg, kus keriti meid loo algusesse. Kaldalt jooksis meiega kaasa Laura Niils, kes jutustas Supilinna lugusid, lugusid armumisest ja armastusest, see pani mõtte sellele, et Supilinn on armastuse linnaosa.

Randudes saime endale kõik värvi ja tänava, mina olin Lepiku 7 ja roheline. Seejärel algas rännak Supilinna soppidesse ja saladustesse. Eks suur erinevus Supilinna ja Karlova vahel on ajaloo ulatuses, Supilinn on lihtsalt niivõrd uus linnaosa, et seal pole meenutada sellist, mis oli võimalik Karlovas. Küll aga saigi lugu keskenduda sellele, kuidas majad alles kerkivad, kuidas boheemlased kunstnikud oma kunsti loovad või millist elu elavad Supilinnas tudengid. Loomulikult möödus meie tee õlletehasest ja saime mekkida kalja, õnnestumise korral oleks mõni võinud "soetada" uue elamise rahaahne kinnisvaramoguli kihutusel, keda mängis Kaarel Kuusk, kes loomulikult lõi lavastusele ka helikujunduse.

Edasine tee viis hoovist hoovi, ühe tegelase juurest teiseni ja andis võimaluse näha Supilinna, selle tänavaid, inimesi ja ajalugu.



Lõpuks kui olime bussile jooksnud ja bussiga Botaanikaaeda jõudnud, astusime läbi spirituaalselt lõkkeõhtult, kus vaatasime endasse, vaatasime tagasi kogetud Supilinnale ja saime liikuda läbi botaanikaaia tagasi argiellu. Teel saatmaks meenutused ja pajatused Supilinna elust, mis kõlarites puude ja põõsaste sees kõlasid, nagu pajataks neid lugusid meile just nemad, kes on Supilinnas kasvanud ja seda kõike näinud ja kuulnud.

Aitäh selle elamuse ees, ootan järgmist kevadet ja Ülejõe linnaosast pajatavad rännakut.


Lavastuse meeskond kodulehelt:

Jaanika Tammaru

LÄBI LINNA ideeline eestvedaja ja lavastaja

Merilyn Elge

Tiiu Tamm

Evelina Nõmme

Kaija M Kalvet

Karolin Tamm

Inga Vares

Kaarel Kuusk

Elisabeth Rebane ja Renate Eensalu

Maria Vera Pšenitšnaja, Merili Viks ja Merilyn Elge

Henry Griin

Martin Sookael

Sten Arvi ja Andreas Kangur

Liisu Krass, Katrin Kalma, Laura Niils, Mariann Tammaru, Agur Seim, Kaarel Kuusk



Ahjaa, koduteel jäi meile ette üks kobras, kes rahumeelselt oma koprategevusi Emajões tegi ega lasknud end koguneval inimhulgal segada.



38 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page