top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Maailma ajaloo kõige võimsam näidend

Ugala teatris on publiku ette tulnud omapärane lavastus, mis kannab pealkirja "Maailma ajaloo kõige võimsam näidend". Ugala ajaloos on tegu aga ajaloolise hetkega, sest esmakordselt jõuab publikuni monolavastus, mille toob meieni Andres Tabun.

Kuigi lavastus ja näidend kannavad võimast pealkirja, siis minu arvates võiks see jääda iga inimese enda hinnata, kas tegu on maailma võimsaima näidendiga ja kas sisu vastab pealkirjale.

Kuigi laval on tegelasi üks räägitakse meile väga värvikirev lugu ühest armastusest ja selle kujunemisest, ühe piirkonna, kvartali või isegi tänava inimeste argipäev tuuakse publikuni lihtsalt ja südamlikult. Sellise loo puhul on kindlasti oluline, et näitleja ise usuks, seda lugu, mida ta publikule räägib ja seda Tabun ka usub.

Kui muidu võiks öelda, et neljas sein publiku ja näitlejate vahel lõhutakse, siis antud lavastus on sedavõrd ehe ja siiras, et seda ei tekigi. Tabun räägib lugu meile vahetult ja päriselt. Kuigi lavastus on ühest küljest minimalistlik, siis teisalt kasutatakse tehnilisi lahendusi ja kohati ka kosmilisi lahendusi, mis ülejäänud tegevust toetavad. Lisaks ei ole tegelikult Tabun laval täiesti üksi, vaid vahetevahel toetab teda ettesalvestatud heliklipiga Luule Komissarov.

Minu jaoks on lavastaja leidnud hiilgava lahenduse kuidas kujutada teisi inimesi, kellest Tabun meile end ajaloos räägib. Seda tehakse laval jalanõudega. Kohe kui haaratakse uued jalanõud teame, kellest on jutt ja mis tegelane nüüd tegutseb.

Kuna tegu on monolavastusega ja vaadata saame vaid üht näitlejat, siis minul hakkab mingil hetkel igav, sest selleks, et loost aru saada peab kogu aeg mõttega kuulama ja kaasa mõtlema. Teksti on palju ja sellest maha jäädes jäädki rongilt maha. Aegruum, selle olemus ja paiknevus on selles loos üldsegi omapärase tähendusega ja pidevalt tuleb jälgida, et oma mõttega oleksid õiges aegruumis.

Lavastuse saatvaks motiiviks on kuldne plaat, mis kosmosesse saadetud ja sinna talletatud informatsioon, muuhulas on lugu, et plaadile pidi saama ka Biitlite "Here comes the sun", mis paadile aga ei jõudnud, küll aga lavastuse muusikaliseks kujunduseks.


Info ja foto lavastuse kodulehelt:

Foto Priit Loog

Lavastaja ning heli- ja muusikaline kujundaja Taago Tubin

Kunstnik Kaspar Jancis

Valguskujundaja Villu Konrad

Tõlkija Pirjo Jonas

Mängib Andres Tabun




17 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page