top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Maaelu idüll

Loominguline ühendus TEMUFI on sel suvel lavale toonud tõelise maaelu, sellise nostalgilise ja igaühe jaoks midagi äratuntavad, olenemata elukogemusest ja antud kontekstis kogemustest maaeluga. Lavastus "Maakas" võtab üsna tabavalt kokku ehk 90'ndate maaelu, aga samas annab nii mõnegi ninanipsu tänasesse päeva ja seda enam mitte maale.

Etenduspaigaks valitud Olustvere Mõisa tallihoov mängib igati kaasa selle õige maa-atmosfääri tekkele ja põhu, kombaini ja peenardega loodud talu viib meeleliselt vaatajad kiiresti õigele lainele. Sümboleid on laval näha palju ja kõiki ei pruugi isegi märgata, ühe sümbolina jääb nii mulle, kui ka paljudele publikus silma laval enne etenduse algust aurama hakkav pott, kus vanaisa (Jaan Rekkor) kartuleid keedab. Eks kartulid ole kindlasti üks toit, mida alati pakutakse, kui maale vanaemale ja vanaisale külla sõidad.

Loo sisu on mõneti üsna klassiklaine, maaelu on maha jäetud ja kõiki tõmbab linna. Linnas on kõik parem ja maal elamine paistab sealt-vaadatuna pea võimatu. Küll on aga maalt linna vaade teine ja linnaelu mugavused ei ole mõistetavad. Nii kutsubki vanaisa enda tütrepoja Jaagu (Silver Kaljula) maale, et teatada enda peatselt saabuvast surmast ja talu Jaagule jätta. Koos taluga ei tule aga vaid kohustused, koos taluga tuleb maaelu, selle võlus ja valus. Tulevad mälestused ja kohustused ja antud loos ka võimalused, mida ilmselt sooviks iga õpetaja.

Maale jõudes kohtab Jaak enda lapsepõlvesõpra, Evelini (Klaudia Tiitsmaa) ja kuna mõlemad ei ole enam väikesed, siis suhted uues suunas arenevad kiirest. Pealtnäha ilusti kõlav lugu saab aga ootamatu pöörde, kui mängu astub raha ja au ahne kohalik kirikuõpetaja (Lauri Kink), kes lihtsalt peab võimu omama ja kogu elu peapeale lööb.

Suur rõõm on laval näha üle pika aja mängimas Klaudia Tiitsmaad, kes saab ligemale kolme tunni vältel tegelikult kolme erinevat rolli kanda. Erinevate karakterite vahetamine käib mängleva kergusega ja väga lihtsalt muudab ta enda kehastatava Evelini lapseks ja toob siis tänapäeva tagasi.

Lauri Kink kirikuõpetajana paistab rolli nautivat. Eks selline roll anna selleks ju võimalusi ka, kui sa oled hea/halva loos halva kehastaja, siis pead enda osa nautima sajaga, kaotajaks jääd ju nagunii.

Silver Kaljula jääb esilagu Jaaguna minu jaoks nõrgaks, kuid samas ongi see planeeritud käik ja tegelase armastus maa ja maaelu vastu peab avarduma hiljem, mitte kohe alguses.

Jaan Rekkor vanaisana on laval täielik vanaisa. Tema kostüüm, tema maneerid, tema kindel istepink, kus keegi istuda ei või manavad silme ette koheselt pildi enda vanaisast, kes käitub ja toimetab samamoodi.

Lisaks neile neljale teeb lavastuses kaasa ka lavastaja Peep Maasik ja TEMUFI produtsent Siim Piirak, kes veidike kohtlase kooliõpetajana üsna sümpaatse mulje jätab.

Sügava emotsiooni edasi andmiseks mängib hästi kaasa ka muusiklaine kujundus (Martin Aulis), mis igal hetkel tekkivat emotsiooni veelgi enam süvendab.

Mainimata ei saa jätta ka seda, et sel päeval, kui vaatamas käisin (14.08) oli lavastusmeeskonnal ilmaga imehea kokkulepe ja neil hetkedel, kui oli tumedaid pilvi ja süngust vaja, siis neil hetkil nad meist ka üle sõitsid.

Süngust lõi tükki aga justnimelt kirikuõpetaja, kes lihtsalt ei suutnud andestada. Käsk teistele jälgida kümmet käsku, ei tulnud temal endal just kõige paremini välja ja oma unistuste täitumatuses süüdistas ta teisi ja soovis neile halba. Võim haaras ta endasse ja pani tegema asju, mis ei olnud talle ehk omased.

See sama võim oli ehk ka see, mida Jaak tuli maale otsima. Ja seesama võim võis olla see, mis ei lasknud vanaisal alla anda ja mis hoidis Evelini sedavõrd kaua maal. Või oli see hoopis usk ja lootus, et kõik ei ole veel kadunud. Oma silmataguse otsing, milleni peakime kõik jõudma ja proovima sinna piiluda, et saada aimdust, mida me päriselt näeme.


Fotod lavastuse kodulehelt: Kirke Kuiv ja Kevin Kohjus.

Näitlejad

Silver Kaljula, Jaan Rekkor, Lauri Kink, Klaudia Tiitsmaa, Peep Maasik, Siim Piirak

Autor WIMBERG Lavastaja-dramatiseerija PEEP MAASIK (TEMUFI) Lavastaja assistent KAISA-KADI PILT Kunstnik REET AUS Kunstniku assistent REBECCA VILLEM Helilooja MARTIN AULIS (TEMUFI) Grimmikunstnik KATHARINE TOOMIK Inspitsient-rekvisiitor KAISA-KADI PILT Valguskujundus-meistertehnik KRISTO KUUSIK Kostümeerija ULVE VOHLA Visuaalkunstnik ALINA TOPTCHYI Foto- ja videograaf KEVIN KOHJUS

10 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page