top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Kohustuslik klassika

Kui vaadata koolis kohustuslikku kirjandust, siis aegumatu klassikana leiame lugemisvara nimekirjas "Pal-tänava poisid", mida ilmselt kõik oleme lugenud ja oma suhet selle teosega omame. VAT teater on juba 2004. aastal selle kirjandusklassika lavateoseks vorminud ja sadu etendusi andnud. Näitlejate kooseis on vahetunud, kuid etendusi antakse hoolega edasi.

Noortele suunatud lavateoses on rõhk pööratud väga noortepärasele lähenemisele ja kui mõelda sellele, et lavastus on välja tulnud 2004. aastal, siis on see omas ajas olnud Eesti teatrimaastikul väga uuendusmeelne ja omanäoline lavastus.

Lavastust iseloomustavad lihtsus, minimalism, näitlejameisterlikkus ja põnev muusikaline kujundus. Lava on väga lihtne ja raamatust tuttavad paigad tuuakse publiku silme ette mõnd väikest lavalist detaili muutes või kostüümile maske lisades. Kõik see teeb väga oluliseks lavastuse pingsa jälgimise, et oleks aru saadav keda ja mis rolli konkreetselt näitleja parasjagu mängib. Näitlejad on oma rollis tasemel ja mängivad neljakesi hunniku rolle, olles kogu aeg laval ja tehes väga füüsilist tööd, mis tähendab, et töö on meisterlik ja usutav.



Küll tekkis minul vaadates tihtipeale küsimusi, eelkõige küsimusi loo enda osas. Raamatu lugemisest on möödas aega omajagu ja seega ei olnud ma värskelt raamatu tegevusega kursis ja seega jäid mõned lavastuse seigad minu jaoks võõraks ja kättesaamatuks. Saalis publiku reaktsioone järgides sain aru, et õpilased, kes äsja lugenud said kõigest aru ja oksasid ka varjatumad sümbolid omavahel kokku siduda.

Seega kokkuvõtvalt tunduski mulle, et lavastus on väga hea neile, kes on raamatut äsja lugenud ja käib käsikäes raamatuga. Eraldiseisvana on see üsna tavapärane lavastus, kui ka mitte mõelda lavastuse sünni aastale ja toonasele eripärale, siis aastal 2022 toimib see raamatuga käsikäes.

Üldinfo lavastuse kodulehelt:

Autor: Ferenc Molnár

Tõlkija:Julius Mark

Dramatiseerija ja lavastaja: Aare Toikka

Kunstiline ja muusikaline kujundaja: Kaspar Jancis

Valguskunstnik: Sander Põllu

Lavastaja assistent ning võitlusstseenide juhendaja: Tanel Saar

Osades: Mihkel Kabel, Meelis Põdersoo, Martin Kõiv ja Maarius Pärn


17 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page