top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Kergekäeline tõrksa taltsutamine

Vanemuise laval mõjub Shakespeare kultuskomöödia "Tõrksa taltsutus" kosutavalt ja naerutab publikut mõnusalt. Pea nelisada aastat tagasi toimuv tegevus ei mõju sugugi võõrana, vaid annab äratundmist tänasest ühiskonnast ja toimivas rohkem ja veel.

Lavastuse iseloomustavateks sõnadeks saavad minu jaoks suurejoonelisus ja minimalism. Kuidas kaks sellist vastandlikku sõna, selgitan kohe täpsemalt. Vaatamata sellele, et tegemist on klassikalise teosega on minu hinnangul suur rõõm näha lavakujunduses minimalistlikku lähenemist. Kõik, mida vaja antakse edasi äärmiselt lihtsalt. Samas on kostüümid detailitruud ja suurejoonelisust lisab üsna suur põhitrupp, kellele lisanduvad noored Jakobi mäe teatristuudiost.

Suurejooneline ongi antud lavastuses ansamblimäng, kogu suur kamp laval laval mõjub mõnusa ja sooja tervikuna. Samas ei takista selline ansambel näitlejatel särada ja enda rolli nautida. Näitlejate rolli nautimine kandub saali ja kirg, millega erinevaid karakterrolle kehastatakse on nauditav. Mõni näitleja jääb kehastada erinevaid rolle, mõni on kinni ühes, kuid kõik naudivad seda, mida laval teevad. Enim jäävad kindlasti silma ja meelde Andres Mähar, Markus Habakukk ja Kristjan Üksküla, lisaks neile omakorda tugeva trupitunnetusega ja ühtehoidva energiaga Jakobi mäe teatristuudio noored.

Lavastus on hoogne ja lustakas, ning tõsiasi, et kokku kestab kolmevaatuseline lugu pea neli tundi, siis see möödub kiiremini, kui mõni ühevaatuseline lavateos. Lavastaja Priit Strandberg on leidnud põnevaid nüansse ja käike, et klassikaline teos laval mõistetavaks teha ja huumori kõrval publik ka olulistele teemadele mõtlema panna. Lisaks lavastamisele astub Strandberg ka ise väiksemates rollides lavale. Peamiselt tekitabki lavastus küsimusi võimu üle, milline on meile antav võim ja kus lähevad võimu piirid. Lisaks sellele võimuvõitlus, igaüks tahab alati olla teisest parem ja saavutada endale parimat, kuid sealjuures võib teised sootuks unustada. Tõeline rikkus ei pruugi olla üldsegi mitte rahas vaid võimus ja selle saavutamiseks ollakse kõigeks valmis, peaasi, et olen parem, kui teised.

Põnevust laval pakub ka muusikaline kujundus, mis suures osas sünnib laivmuusikana otse laval, peamiselt Jakobi mäe teatristuudio õpilaste esituses, kuid annab lavastusele just õige rütmi ja hoo, mis kohe algusest meid lõpuni välja veab.

Eks klassika olemus ongi olla ajas muutumatu ja pakkuda kõneainet ning arutelu igal ajal, sest mõistame me nähtut alati enda kogemustele tuginedes ja kogemused ajas muutuvad, mis omakorda muudavad meie tõlgendust klassika olemusele.


Info ja fotod lavastuse kodulehelt:

FOTOD: MARIS SAVIK

AUTOR: WILLIAM SHAKESPEARE TÕLKIJA: GEORG MERI LAVASTAJA JA MUUSIKALINE KUJUNDAJA: PRIIT STRANDBERG STSENOGRAAF: MAARJA MEERU KOSTÜÜMIKUNSTNIK: GERLY TINN LIIKUMISJUHT: MARIKA AIDLA MUUSIKAJUHT: ELE SONN VALGUSKUNSTNIK: MARGUS VAIGUR ENDLA

OSADES: MARIA ANNUS, MAARJA JOHANNA MÄGI, VEIKO PORKANEN, OSKAR SEEMAN, KEN RÜÜTEL, KRISTJAN ÜKSKÜLA KÜLALISENA, MARKUS HABAKUKK KURESSAARE TEATER, ANDRES MÄHAR, HANNES KALJUJÄRV, JANEK JOOST KÜLALISENA, KAROL KUNTSEL, PRIIT STRANDBERG JA JAKOBI MÄE TEATRISTUUDIO ÕPILASED


63 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page