top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Juhan Smuuli elu ja looming

Kui novembri keskpaigas Eesti teatrimaasikul ringi vaatasin, et leida aasta teatrivaatamiste kogusse veelnägemata lavastusi tingimusel, et jõuda detsembrikuus sellisesse teatrisse, kuhu veel ei ole jõudnud, siis valik ei olnud mitmekesine, kuid vaatamata selline põnev. Nii sattusingi Kuressaare Linnateatri peale, kes juhuslikult lavastusega "Lea" Tartusse tulid.

Lea on lugu, mida me ilmselt mingil määral oleme kõik kuulnud, Kuressaare esituses on see põimunud Juhan Smuuli elu ja loominguga, ning teeb vaatamise põnevaks.

Lisaks sellele on laval näha näitlejaid, kes tavaliselt pole draamalaval silma jäänud nagu Kirstjan Sarv või neid, keda pole lihtsalt varem kohanud.

Lavastuslikult on "Lea" üsna mitmekihiline ja huvitavaid lahendusi on laval kasutatud mitmeid. Olgu selleks kasvõi palk, mida kaasas kantakse ja mille abil erinevaid asju ette kujutatakse. Samas tekib seda palki vaadates ikka mõte, et tegemist on elukoormaga, mida peame ikka ise kandma ja mille raskuse kujundame vaid meie ise.

Praeguses ühiskonnas, kus võitlus käib ainult võimu nimel toob meile lavalt paralleele ja paneb mõtlema sellele, mida üks võimuvahetus endaga kaasa toob. Tõdeda tuleb, et võim muutub alati ja me ei tohi praegusesse kinni jääda.

Põnevaks muudab kogu lavastuse just see, et see on põimitud Juhan Smuuli eluga ja Tanel Ting Smuuli rollis.

Foto ja info lavastuse kodulehelt:

Rannatüdruk Lea armastab rikast noorperemeest, kes ütleb talle ära jõukama peretütre kasuks. Least on huvitatud teine, vaesem noormees, kellele Lea ise ära ütleb. Mõlemad mehed tahavad hakata riiki ümber pöörama, üks ühel, teine teisel pool riigitüüri. Sisemises segaduses Lea valib ema suunamisel kolmanda riigi, taevase kuningriigi, lootes leida lepitust ja rahu. 1959.aastal valminud, eesti draamaklassikasse kuuluva näidendi esimene lavatõlgendus sellel sajandil.

Lavastaja:Elar Vahter (Rakvere Teater)

Kunstnik:Karmo Mende

Lavastusdramaturg:Sven Karja (Teater Vanemuine)

Helilooja:Marianna Liik

Valguskujundus:Tarmo Matt

Videokunstnik:Ave Palm

Liikumisjuht:Aare Rander

Mängivad:Piret Krumm, Piret Rauk, Lee Trei, Kristjan Sarv, Markus Habakukk, Jürgen Gansen ja Tanel Ting

Fotograaf:Mari-Liis Nellis


14 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page