top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

Ennast otsides

Minu teatriaasta lõpetab Vanemuise ja Ugala teatri ning Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia teatritudengite ühistöö "Peer Gynt". Teatrielamus osutub väga omanäoliseks, kuid kindlasti positiivseks.

Märkmeid teen üsna palju ja loodan nende abil nüüd midagi mõistlikku ka siia kirja panna.

Esmalt pean ütlema aitäh lavastajale, või siis tekstile, igaljuhul saame näha klassikalist teatrit, sest lavastuses kasutatakse eesriiet, see alustab ja lõpetab etenduse. Sellist lihtsat asja tihti tänapäeva teatris ei näe.

Järgmised kiidusõnad lähevad kunstnikutöö eest Kristjan Suitsule, sest sellest hetkest, kui eesriie avaneb olen ma lavakujundusest lummuses. Ja olenemata sellest, et pilt meie ees pidevalt muutub, siis halvemaks ei muutu see kordagi.

Peer Gynt on lugu rännakust ja suurtest saavutustest. Saavutustest ja lubaduste täitmisest, sest, kui kord on lubatud, siis tuleb neid lubatusi täita. Samas on see lugu ka juurte juurde naasmisest, fantaasiast ja hullumisest või unenäolisusest. Seda viimast mõtet tekitab ilmselt minus eelviimane nähtud lavastus "Suveöö unenägu".

Martin Mill Peer Gyndi rollis on särav ja nagu kodus, oma tee ja koha otsing tuleb tal ideaalselt välja ja kõik staatused, millesse peab Peer Gynt laval astuma kannab Mill välja. Suureks üllatuseks rolli mõttes on minu jaoks Riho Kütsar, kes varasemates lavastuses pole erilist muljet jätnud, siin on tal kanda mitu rolli ja ühte paistab ta nautivat, vähemalt tuleb see hiilgavalt välja ja jätab väga hea mulje, see on trollide kuningas Drove - Vana.


Võrdlusmomendina saan võrrelda nüüd ka kahe teatrikooli tudengeid, sest eelmine lavastus, millest kirjutasin oli lavakunstikooli tudengite oma, siin mängivad kaasa Viljandi teatrikunstitudengid. Esmalt löövad nad massiga ja see on igas stseenis väga positiivne ja toob lavale mõnusa energia. Teisalt, kuna nad löövad massiga, siis eriliselt silma neist keegi ei torka, mõnel on kanda ka suurem roll, kui minu jaoks jäävad need rollitäitmised sel korral nõrgaks. Küll aga pean välja tooma Liisbeth Kala, kes täitis oma rolli suure pühendumusega ja suutis laval teiste seas silma paista.

Lavastust saab tõlgendada ka, kui iseenda otsinguna, sest see on peamine küsimus, millele Peer Gynt peab lõpuks vastama, mida tähendab olla mina ise? Kuid vaadates laval toimuvat kiirgavat elu, seksistlikke sümboleid ja pidevat mõtisklust enda peas, et kas see, mis seiklusi meile näidatakse on reaalsus või on see unenäolisus ettekujutus, siis tekibki küsimus, et kas me saame vastuse, kes on Peer Gynt. Või ongi tegemist hulluga, kes meile oma fantaasiatest pajatama on tulnud?

Lavastuse suurimaks ja imelisemaiks elemendiks saba aga muusika. Kasutatakse nii Edvard Griegi loomingut, kui ka teisi väga teemasse minevaid palasid, mis köidavad ja endasse tõmbavad. Muusikalise kujunduse on loonud Vaiko Eplik, kellelt ootan edaspidigi ägedaid teatritöid.

Lavastus on pühendatud Ida Urbeli 120. sünniaastapäevale. Ida Urbel oli ballettmeister ja lavastaja, kelle loometee algas Ugala teatris ja saavutas meisterlikkuse legendaarsete lavastustega Vanemuises, millest üks märkimisväärsemaid oli „Peer Gynt“.

Seetõttu näeme laval lisaks näitlejatele ka balletti, mis on omamoodi vinge elamus ja põnev vaatamine. Kuid palju liigutavad end ka just teatritudengid ja loovad väga tervikliku koreograafia (Rauno Zubko), mida on lust jälgida.

Seiklusrikas eneseotsing, Jumala staatusesse tõusmine ja elu tuumani jõudmine, need on küsimused ja mõtted, mida kandis lavastus endas ja andis publikule kodutööks vastuste leidmise, kui neile vastust leida saab.


Info ja fotod lavastuse kodulehelt.

FOTOD GABRIELA URM

LAVASTAJA JA DRAMATURG KARL LAUMETS KUNSTNIK KRISTJAN SUITS (TALLINNA LINNATEATER) MUUSIKALINE KUJUNDAJA VAIKO EPLIK VALGUSKUNSTNIK RENE LIIVAMÄGI KOREOGRAAF RAUNO ZUBKO TÕLKIJAD RIINA HANSO, PAUL-EERIK RUMMO

OSADES MARTIN MILL (UGALA), LUULE KOMISSAROV (UGALA), AARNE SORO (UGALA), JANEK VADI (UGALA), RIHO KÜTSAR, KÜLLI REINKUBJAS, COLBY CATTON, TÜ VKA TEATRIKUNSTI 14. LENNU TUDENGID LIISBETH KALA, PIRTE LAURA LEMBER, LUISA LÕHMUS, SAAMUEL PILPAK, ANUMAI RASKA, ERKO SILD, THEODOR TABOR, GERMO TOONIKUS, JOHANNA VAIKSOO, MARIA VALK NING CHRISTOPHER MEIER, MARKO REITALU JA SEBASTIAN TALMAR (TÜ VKA 3. JA 2. KURSUSE TANTSUKUNSTI TUDENGID)


17 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page