top of page
Search
  • Writer's pictureRomet Piller

39 astet naeruni

Ugala teater oskab üllatada ja lavastuste tase on ühtlaselt hea. Kui jaanuaris asusin vaatama nende uut spioonikomöödiat "39 astet", siis ootused olid kõrgel, eks seda ka seetõttu, et olin kuulnud tüki kohta palju head. Kuigi täiesti ma selle kiidulauluga ei nõustu, siis naerda sai omajagu ja tükk oli nauditav.

"39 astet" viib meid Inglismaale, kus loo peakangelane Richard Hannay (Martin Mill) satub kurjategijate sihtmärgiks, kui tutvub juhuslikult kauni daamiga. See kohtumine pöörab Hannay elu täiesti pahupidi ning järgneb peadpööritav seiklus, mille käigus peategelane püüab takistada Inglismaa riigisaladuse sattumist vaenlaste kätte, kohtub veel nii mõnegi kauni daamiga aga eeskätt püüab ise ellu jääda.

Kui lavastuse alguses teen endale koheselt märkme selle kohta, et lavakujundus on väga inglaslik, siis edasi on lavakujundus pigem minimalistlik, kuid see polegi oluline, sest antud tükis on olulisel kohal näitlejad.

Kogu 2 ja poole tunnise lavastuse toovad meieni vaid neli näitlejat, kui Mill mängib pidavalt üht rolli, siis Aarne Soro, Tarvo Vridolin ja Marika Palm vahetavad oma rolle kümneid kordi, kui mitte sadu. Soro ja Vridolin osutuvadki minu jaoks lavastuse naelaks, kes vahetavad mõnel hetkel rolli poole lause pealt, sealhulgas ei unusta nad ühegi rolli puhul eripära. Hiilgava etteaste teevad nad lenduritena, vanuritena ja Soro hosteli majaperenaisena. Seega kooliteatrikeeles duetipreemia Sorole ja Vridolinile.

Põnevust lisab lavastusele kindlasti see, et kasutatakse mitut erinevat teatrikeelt. Küll kasutab lavastaja Sander Pukk varjuteatrit, aegluupi, situatsioonikoomikat, miimitehnikat ja veel palju palju muud. Mingil hetkel tundub, et erinevaid stiile on liiga palju, kuid samas moodustavad need terviku.

Negatiivse poole pealt peab ütlema, et kuigi tegu oli komöödiaga, siis naerda sai vähe ja pigem hakkas tükk mõne koha peal venima. Siis ootasid huviga, millal Soro ja Vridolin lavale tulevad. Kooliteatrikeeles ütleks selle kohta käärid, ehk tasub kärpida mitteolulised ja venivad stseenid välja, et tempo oleks ühtlasem.

Üldiselt olen lavastusega rahul ja mulle meeldib, et anname teatris näitlejale võimaluse särada, nii ongi õige, et meil ei ole vaja kostüüme, dekoratsioone ja muud sellist, kui on andekad näitlejad, kes kõik meieni toovad ilma abivahenditeta. Kuigi komöödias võiks naerda rohkem saada, siis kasvõi McGarrigle hosteli stseeni pärast tasub seda tükki vaatama minna. Lisaks ka see, et laval näitlejad mängivad mitte ei näitle, kui näitleja ise naudib seda, mida ta teeb jõuab see kindlasti saali ja publikuni.


Info lavastuse kodulehelt:


Fotod: Silver Kaljula

Lavastaja: Sander Pukk

Kunstnik: Annika Lindemann

Helilooja ja helikujundaja: Veiko Tubin

Valguskunstnik: Priidu Adlas

Tõlkijad: Külli Seppa ja Anne-Ly Sova

Osades: Martin Mill, Aarne Soro, Tarvo Vridolin ja Marika Palm


Põhineb John Buchani romaanil

Põhineb Alfred Hitchcocki filmil

Litsentsiomanik ITV Global Entertainment Limited

Algidee autorid Simon Corble ja Nobby Dimon

“39 astet” tuuakse lavale koostöös Concord Theatricals Ltd.-ga, kes esindab agentuuri Samuel French Ltd. www.concordtheatricals.co.uk

15 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page